Kreće prvi koncentrat bakra iz rudnika Cerovo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kreće prvi koncentrat bakra iz rudnika Cerovo

  Prve količine koncentrata bakra iz rudnika Cerovo kod Bora očekuju se u toku dana, najavio je generalni direktor Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor Blagoje Spaskovski.

  RTB Bor uložio je 18 miliona evra sopstvenih sredstava u pokretanje rudnika Cerovo. Urađen je cevovod u dužini od 49 kilometara u rekordnom roku, a te radove obavilo je 230 radnika borskog kombinata.

  “Sva tri cevovoda funkcionišu i danas krećemo sa rudom. Proveren je i cevovod koji vraća rudu, to jest pulpu do flotacije i sutra očekujem prvi koncetrat”, rekao je Spaskovski u petak.

  Rudnik Cerovo ima oko 2,5 miliona tona rude bakra, a ukupne rezerve u ovom rudnom telu procenjene su na oko 150 miliona tona. Ukupan prihod iz ovog rudnika biće oko 100 miliona dolara, a čista dobit oko 45 miliona dolara.

  Prosečni sadržaj bakra je 0,34 procenata, dok se sada u rudniku Veliki Krivelj eksploatiše ruda sa 0,26 procenta. Prvobitne procene su bile da se u Cerovu nalazi oko 120 miliona tona rude, sa oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i 120 tona srebra. Najnovije procene su značajno povoljnije i u narednih 30-ak godina moglo bi da bude proizvedeno oko 400.000 tona bakra, 20-ak tona zlata i 150 tona srebra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE