Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Neobična zgrada Kineske Centralne Televizije najzad završena

    Arhitektonski biro OMA učestvovao je u ceremoniji završetka izgradnje zgrade Kineske Centralne Televizije (CCTV –  China Central Television) u Pekingu, koji će početi da se koristi ove godine.
     
    Projektovan od strane arhitektonskog biro OMA kao jedinstvenog nebodera u obliku petlje, izgradnja zgrade je započela 2004. godine. Sa oko 473.000 metara kvadratnih, CCTV – u kome će biti smešteni TV studiji, kancelarije, prostorije za emitovanje i produkciju – je najveći projekat biroa OMA i njihov prvi veliki objekat u Kini.
     
    Završetak ove zapanjujuće zgrade od čelika, betona i stakla koja bi trebalo da dominira centrom poslovnog dela Pekinga prilično je kasnila. Ona je bila među nekoliko projekata koje je Peking pokrenuo kako bi se umio za Olimpijske igre 2008. godine, zajedno sa novim aerodromskim terminalom Normana Fostera vrednosti 3,6 milijardi američkih dolara i Velikim narodnim pozorištem u obliku jajeta francuskog arhitekte Pola Andua. Olimpijske igre su došle i prošle, a zgrada državne televizije nije otvorena.
     
    Realizacija ovog projekta počela je septembra 2004. godine na 20ha nekadašnjeg zemljišta napuštene fabrike motorcikala u pekinškom novom Centralnom poslovnom distriktu. Nakon povezivanja dva nagnuta tornja decembra 2007. godine i završetka konstrukcionih čeličnih radova marta 2008. godine, bilo je planirano da izgradnja CCTV-a bude završena krajem 2009. godine, ali je požar koji je izbio te godine u hotelu izgrađenom pored televizijskog tornja doveo do odlaganja radova.
     
    CCTV prkosi tipičnoj potrazi nebodera za neverovatnim visinama. Izdižući se iz zajedničke platforme, dve kule se naslanjaju jedna na drugu i na kraju spajaju u perpendikularnoj konzoli od 75 metara. Projekat kombinuje celokupan proces TV produkcije – koje su ranije bile razbacane na različitim lokacijama širom grada – u petlju povezanih aktivnosti.

    Konstrukcija celokupnog štaba CCTV-a, kao i funkcije unutar njega, su vidljive na fasadi: mreža dijagonala koja postaje gušća na mestima većeg konstruktivnog stresa, razređenije i više otvorenije u oblastima koje zahtevaju manju podršku. Sama fasada postaje vizuelna manifestacija strukture zgrade.
     
    Prema zahtevima različitih funkcija, glavna zgrada, sa ukupnom površinom od oko 380.000 kvadratnih metara, podeljena je u pet sekcija: administrativni deo, sveobuhvatni poslovni deo, deo produkcije vesti i emitovanja, sektor emitovanja i sektor produkcije programa. Ona takođe ima mesta za uslužne prostore.

    TV kulturni centar, sa ukupnom površinom od oko 60.000 metara kvadrtanih, sastoji se od hotela, TV pozorišta, audio studija i drugih funkcionalnih prostora. Drugi sveobuhvatni pomoćni objekti, koji zauzimaju ukupnu površinu od oko 110.000 kvadratnih metara, uglavnom su parkinzi i zgrada obezbeđenja.
     
    Arhitekta Rem Kolhas je prokomentarisao: „Veoma sam srećan što će, posle godina intenzivne saradnje, objekat CCTV uskoro početi da obavlja svoju ulogu na način na koji je on namenjen.“
     
    Projekat CCTV je predvođen od strane OMA / Rem Kolhasa, bivšeg partnera OMA Olea Šerena, do 2010. godine, OMA partnera Davida Gianotena i projekt menadžera Dongmeia Jaoa u bliskoj saradnji sa partnerima Šoheiom Šigematcuom, Elenom van Lun i Viktorom van der Čijsom. Projektantski tim sastojao se od arhitekata Anu Leinonen, Čarlsa Bermana i Adriane Fišer zajedno sa timom od preko 100 arhitekata iz biroa OMA.
     
    Konstruktivni dizajn i dizajn zaštite životne sredine je obezbedio Sesil Balmond i kompanija Arup, dok je ECADI (East China Architectural Design & Research Institute) funkcionisao kao lokalni projektantski institutu. Konsultanti na projektu su uključivali kompanije Front INC, Inside/Outside, DHV, DMJMH+N, Lerch Bates & Associates, LPA, Sandy Brown Associates i Romano Gatland NY.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE