Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đogović: Srbija već u grčkom scenariju

    Prema mišljenju ekonomiste Saše Đogovića, saradnika Instituta za tržišna istraživanja, Srbija je već ušla u grčki scenario ekonomske propasti, a bolnu istinu će nam saopštiti Međunarodni monetarni fond, sa kojim će nova vlada, čim se formira, morati ponovo da pregovara.
     
    On je u intervjuu za „Alo!“ rekao da u slučaju da je prethodna vlada pokrenula reforme, cena za njihovo izvođenje bi bila niža, „ali će to sada biti skupo plaćeno i imaćemo jednu Grčku nižeg intenziteta.“
     
    „Odnos spoljnjeg duga prema bruto nacionalnom dohotku je dostigao nešto više od 80 posto. Imaćemo zamrzavanje penzija, ako ne i njihovo smanjivanje, zamrzavanje plata u javnom sektoru, otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, a verovatno će se ići i na prodaju „Telekoma“ kako bi se pokrpile budžetske rupe. Doći će i do povećanja starosne granice za odlazak u penziju,“ kaže Đogović.
     
    On smatra da ćemo i dalje morati da slušamo MMF, jer je „MMF stečajni upravnik nad svakom zemljom u koju dođe“, kao i da se Srbija nalazi u dubokoj ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj krizi.
     
    Đogović novoj vladi preporučuje da otpusti višak zaposlenih u javnoj administraciji na svim nivoima, izvrši reforma lokalne uprave i reformiše poreski sistem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE