Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Školujemo previše menadžera

    Evidencija Nacionalne službe zapošljavanja puni se kadrovima koji, iako sa fakultetskom diplomom u rukama, nigde ne mogu da se zaposle.

    Na učiteljskim fakultetima u Beogradu, Somboru, Subotici, Vranju, Leposaviću, Užicu i Jagodini godišnje diplomira oko 700 učitelja. Kako je svim školama u Srbiji potrebno oko 300 novih učitelja godišnje, na tržištu rada ih je trenutno 2.113.
     
    S druge strane, na Fizičkom fakultetu pobrojali su oko 300 praznih mesta u školama kojima su trenutno potrebni profesori fizike, a traži ih i privreda.

    – Nekih kadrova školujemo previše, a drugi su sasvim deficitarni – kaže, za „Novosti“, dr Ivan Dojčinović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu. – Na tih 300 mesta u školama fiziku predaju nestručni kadrovi, jer se na konkurs ne javljaju fizičari. Na našem fakultetu godišnje diplomira do 50 studenata, a potreba tržišta je znatno veća. Zato on savetuje budućim brucošima da, pre nego što odluče šta će da studiraju, osim o željama, razmisle i o mogućnostima zapošljavanja.
     
    Hiljade pravnika, ekonomista i lekara čeka godinama na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja.
     
    – Najviše je diplomiranih ekonomista, čak 9.512, i 5.729 pravnika – navode u NSZ. – Na posao čeka 2.194 lekara, 1.865 mašinskih inženjera, 1.289 stomatologa, 657 profesora engleskog jezika, 474 farmaceuta i 220 istoričara umetnosti.
     
    Ukupno je, prema podacima NSZ, 54.171 osoba sa fakultetskom diplomom bez posla. U proseku, na zaposlenje čekaju godinu i osam meseci. Najduže čekaju stomatolozi, u proseku pet godina. Ekonomisti su najbrojniji, jer je i fakulteta koji školuju menadžere, ekonomiste ili bankare ubedljivo najviše.
     
    – Priliv menadžera daleko je veći nego što je poslodavcima potrebno. Isti slučaj je i sa učiteljima, sociolozima, istoričarima umetnosti i još nekim društvenim profilima, kao i lekarima i stomatolozima – procenjuje Dragan Đukić, direktor sektora za zapošljavanje NSZ. – Ali zato nikada nemamo dovoljno elektroinženjera, a posebno su traženi oni sa smera za softversko inženjerstvo.
     
    Najsvežiji podaci Zavoda za statistiku kažu da je tokom 2010. godine fakultet završilo 306 politikologa, 164 arheologa, 1.706 pravnika i 330 novinara. Samo u jednoj godini dobili smo i 107 diplomiranih dizajnera medija u obrazovanju, šta god da je tačno njihov posao, pišu Novosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE