Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trinaest kompanija kvalifikovano za projekat Montesol

    U okviru druge faze projekta Montesol (solarno zagrevanje vode u domaćinstvima u Crnoj Gori), 13 kompanija su stekle uslov da postanu „kvalifikovani distributeri/instalateri“, nakon što su tri nezavisne komisije iz Crne Gore, Francuske i Grčke sprovele evaluaciju dostavljenih ponuda, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

    Kompanije koje su su stekle uslov da postanu „kvalifikovani distributeri/instalateri“ u okviru  projekta Montesol su AMG Eco engineering, Danilovgrad, BB Solar, Podgorica, B.S.B d.o.o, Cetinje, Denikoo d.o.o, Podgorica, Ening d.o.o, Nikšić, ETG grupa, Podgorica, Mikromont d.o.o, Bijelo Polje, Nemo-mont d.o.o, Bar, SECG, Bar, Sistem d.o.o, Podgorica, Solaria, Bar, Tedeko Solar Energy, Kotor i Termoinženjering, Podgorica.

    Izborom „kvalifikovanih distributera/instalatera“, zvanično počinje druga faza projekta Montesol, u kojoj će finansijski mehanizam biti poboljšan. Naime, beskamatni krediti će se kretati do iznosa od 5.000 eura, sa periodom otplate do sedam godina kod NLB Montenegrobanke i Hypo-Alpe Adria banke. 

    „Takođe, projektom je predviđena i tehnička inspekcija ugrađenih sistema, da bi se osigurao kvalitet i efikasnost sistema, kao i potvrdila predviđena ekonomska i energetska ušteda“, objašnjeno je iz Ministarstva ekonomije.

    Beskamatni krediti do 5.000 eura i period otplate koji se kreće do sedam godina, kao i izbor kvalitetnih firmi putem međunarodne tenderske procedure su i više nego značajni podsticaji koji građanima daju jedinstvenu priliku da, uz minimalne novčane izdatke na mesečnom nivou, u svom domaćinstvu primene ono što je u svetu već godinama standard.

    Projekat Montesol je prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori. Imajući u vidu potencijal koji Crna Gora poseduje u pogledu solarne energije, ovaj projekat obezbeđuje povoljne uslove za bolju valorizaciju ovog značajnog resursa. 

    Primenom solarnih sistema, preko projekta Montesol, svako domaćinstvo može da ostvari značajne uštede u potrošnji energije, a ušteda je vidljiva na mesečnim računima za struju
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE