Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rolna sa tekstom romana „Na putu“ izložena u Parizu

    Impresivna rolna hartije, duga 36,50 metara, izložena je juče u Parizu.
     
    Nije reč ni o kakvom biblijskom rukopisu, već o originalnom tekstu kultnog romana Džeka Keruaka „Na putu“ koji je prvi put predstavljen u Francuskoj.
     
    Kako prenosi AFP, posetioci Muzeja pisama i rukopisa u Parizu imaće priliku da do 19. avgusta vide devet prvih metara legendarne rolne, vlasništvo Amerikanca Džima Irseja, velikog ljubitelja rokenrola i vlasnika fudbalskog kluba „Kolti“ iz Indijanapolisa, koji ju je kupio 2001. na aukciji za 2,5 miliona dolara.
     
    Filmska adaptacija romana „Na putu“, u režiji brazilskog reditelja Valtera Saleša, biće prikazana u zvaničnoj selekciji u Kanu 23. maja.
     
    Keruak je svoj čuveni roman napisao 1951. godine u roku od svega tri nedelje na rolni dugoj 36,50 metara uz jednostrani prored, bez margine, poglavlja i novih redova. Budućem heroju bit generacije je tada bilo 29 godina.
     
    U velikoj meri autobiografski, originalni tekst „Na putu“ pisan je gotovo u jednom dahu, spontanom prozom, tehnikom pozajmljenom od nadrealista. Keruak je inspiraciju za ovaj roman dobio od svog saputnika i prijatelja pesnika Nila Kesidija.
     
    „Napisao sam ovu knjigu pod uticajem kafe: 6.000 reči na dan, 12.000 prvog i 15.000 poslednjeg dana“, naveo je Keruak koji će, zahvaljujući ovom romanu, objavljenom 1957, preko noći postati slavan.
     
    „Na putu“, priča koja prati Sala i njegovog prijatelja Dina, koji putuju od Njujorka preko Kalifornije do Meksika krajem 1940-ih godina, samo u Americi prodat je u četiri miliona primeraka, a svake godine se i dalje proda oko 100.000 knjiga.
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE