Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Azijske zemlje obnavljaju „Put svile“

    Azijske zemlje pokrenule su projekat oživljavanja najduže saobraćajne mreže predmodernog doba, „Puta svile“, koji je povezivao Sredozemlje sa istočnom Azijom.

     
    Predstavnici zemalja centralne Azije su se na konferenciji u glavnom gradu Turkmenistana Ašgabatu usaglasili da je potrebno izgraditi razne koridore s ciljem ponovnog oživljavanja nekad 7.000 kilometara duge mreže puteva. S obzirom na to da su za projekat zainteresovane moćne države poput Kine, Irana, Kazahstana i Turske, očekuje se da će motorni karavani u bliskoj budućnosti povezivati Evropu sa Istokom, kako prenosi portal „GdeInvestirati“.
     
    Nekad najrazvijenija saobraćajna mreža na svetu tzv. „Put svile“ postepeno je izrastao iz pojedinačnih starih trgovačkih puteva. Put je dobio zvučno ime, koje se pretvorilo u mit, tek nekoliko stotina godina nakon što je prestao da postoji.
     
    Nemački geograf Ferdinand von Rihthofen upotrebio je naziv „Put svile“ 1877. godine u svojoj prvoj svesci knjige „Kina“, a potom je održao predavanje o „srednjeazijskim putevima svile“.
     
    „Put svile“ danas ima još samo romantično pustolovno značenje, s obzirom na to da putovanja „tragom Marka Pola“ privlače sve veći broj turista u ova zabačena područja. Od početka privrednog rasta Kine naziv „Put svile“ dobio je sasvim drugo značenje i sada se pod tim pojmom podrazumeva nagli priliv kineskih investicija u zemlje Evrope.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE