Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subotička bolnica ugrađuje solarne panele

    Opšta bolnica u Subotici do juna meseca dobiće solarno postrojenje za pripremu sanitarne tople vode, u čiju izgradnju će republički Fond za zaštitu životne sredine i Grad Subotica uložiti ukupno 29 miliona dinara.

    Direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin potpisao je ugovor o izgradnji postrojenja sa predstavnicima preduzeća „Amiga“ iz Kraljeva, koje će postavljati solarne kolektore i „SMB gradnja“ iz Subotice koje će obaviti građevinske radove.

    Po njegovim rečima, subotička bolnica je do sada imala veliku potrošnju sanitarne tople vode, a samim tim i veliku potrošnju energije i visoke troškove.

    “Ugradnja postrojenja sa 144 pločasta solarna kolektora dovešće do uštede energenata, samim tim i troškova, a zaštita životne sredine biće podignuta na viši nivo. Po prvim kalkulacijama, na godišnjem nivou može se uštedeti preko 2,3 miliona dinara, a ceo sistem će se isplatiti za sedam godina”, rekao je Bićanin.

    Republički Fond za zaštitu životne sredine izdvojiće 21 milion dinara, a kako je istakla direktorka Fonda Željka Jurakić, Opšta bolnica u Subotici jedna je od tridesetak ustanova u Srbiji koja je aplicirala projektima za sredstva u ukupnoj vrednosti 1,3 milijarde dinara.

    “Ta sredstva su namenjena i institucijama i građanstvu za zamenu prozora, sređivanje fasada i uvođenje sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije, a sve u cilju smanjivanja troškova i podizanja energetske efikasnosti”, rekla je direktorka Fonda. Ona napominje da su troškovi energenata jedna od najvećih stavki u rashodima svih budžetskih ustanova.

    “Kroz uštede pokušavamo građanima da pokažemo prednosti korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i svim budžetskim korisnicima. Očekujem da za godinu dana vidimo prve račune koji će biti daleko niži nego ranije i oni će biti najbolji pokazatelj da smo bili u pravu kada smo pokrenuli ovu akciju”, rekla je Jurakićeva.

    Subotička bolnica postaje treća insitucija u Subotici koja je uvela solarne kolektore, nakon doma za decu „Kolevka“ i Gerontološkog centra. Ovu investiciju sa osam miliona dinara podržala je lokalna samouprava.

    Predsednik Skupštine grada Slavko Parać, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, smatra da su ove tri ustanove na taj način napravile “značajan iskorak” i izrazio nadu da će ovakvih projekata biti više u budućnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE