Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog čega se mesečari?

    Gotovo svaki treći stanovnik SAD je nekad u životu patio od somnabulizma (mesečarenja), a povećan rizik od ovog poremećaja se registruje kod onih koji imaju problema sa snom ili kod teških depresivaca, poručuju stručnjaci Istraživačkog centra za epidemiologiju sna pri Univerzitetu Stenford.
     
    U anketi obavljenoj na 16.000 odraslih Amerikanaca iz 15 saveznih država, oko 29 odsto ispitanika je reklo da je mesečarilo bar jednom u životu, blizu tri procenta to čini jednom mesečno do jednom godišnje, a jedan odsto najmanje dva puta mesečno.
     
    Učesnici u anketi su ispitivani o svom načinu života i navikama u spavanju, kao i o tome da li pate od bilo kakvih poremećaja sna, mentalnih ili drugih problema, uključujući i somnabulizam.
     
    Utvrđeno je da su mesečarenju najviše sklone osobe sa apneom (prekidima disanja u snu), nesanicom, alkoholičari i oni koji uzimaju sredstva za spavanje.
     
    I oboleli od depresije su pod povećanim rizikom od mesečarenja, s tim što nije jasno da li je to zbog korišćenja lekova, kao što su selektivni inhibitori serotonina, ili zbog samog oboljenja.
     
    Inače, gotovo trećina „mesečara“ je izjavila kako je u porodici bilo još takvih slučajeva.
     
    Ranije je bilo uvreženo mišljenje da je mesečarenje uobičajeno kod dece, a da se kasnije povlači. Međutim, i kod dece je somnabulizam zastupljen u tridesetak odsto slučajeva.
     
    Mesečarenje može različito da se manifestuje – od pričanja u snu, do ustajanja iz kreveta. Problem je kad mesečar krene niz stepenice ili izađe iz kuće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE