Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasprom zbog duga zavrće gas Sarajevu

    Sarajevska komunalna preduzeća „Sarajevogas“ i „Toplane“ moraće da se zaduže kod komercijalnih banaka, kako bi izmirila dugovanja prema „BH-Gasu“ jer, u suprotnom, glavnom gradu Bosne i Hercegovine preti obustavljanje isporuka gasa, izjavio je za Dnevni avaz Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine Bosne i Hercegovine.


    Bahilj je objasnio da „Toplane“ imaju velike dugove prema „Sarajevogasu“, a ovo preduzeće duguje ogromne iznose „BH-Gasu“. Sve ovo, kako je naveo Bahilj, dovelo je do toga da će glavni isporučilac gasa za Bosnu i Hercegovinu, ruski Gasprom, jednostavno zavrnuti ventile, jer Bosna i Hercegovina putem „BH-Gasa“ nije u stanju da plaća isporuke ovog energenta.

    Bahilj je istakao da se nada da će u razgovorima sa čelnicima tri preduzeća, premijerima KS i FBiH Fikretom Muslićem i Nerminom Nikšićem rešiti ovaj problem.

    Prioritetno nam je da se Sarajevu ne zavrne gas. Neminovno će, međutim, biti poskupljenje gasa jer ne može samo „BH-Gas“ plaćati ekonomsku cenu, a ostala preduzeća neku „političku“. Može doći do rušenja cele piramide, rekao je ministar Bahilj i dodao da predlaže uvođenje određene vrste socijalne karte za socijalno ugrožene građane koji nisu u stanju da plate svoje račune, kako na kraju ne bi svi ispaštali. 

    „Sarajevogas“ je „BH-Gasu“ do kraja aprila ove godine dugovao 44 miliona maraka, dok „Toplane“ duguju „Sarajevogasu“ 70 miliona maraka.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE