Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turoperateri se spremaju za izlazak Grčke iz evrozone

    Evropski turoperateri prave planove za eventualni izlazak Grčke iz evrozone posle neuspeha da se formira vlada i najave novih izbora u toj zemlji u junu.


    Britanski operater Thomas Cook je saopštio da, iako je Grčka i dalje od „velike vrednosti“ za turiste, ta kompanija se sa hotelima i snabdevačima priprema za mogući izlazak iz evra.

    „Verujemo da ima pozitivnih i negativnih strana za turističku industriju u slučaju da Grčka napusti evro“, navodi se u saopštenju.
     
    Ekonomska i politička previranja u Grčkoj su već negativno uticala na rezervacije za ovo leto i grčki turistički sektor već je javio da je opala tražnja, posebno iz Nemačke. Ta zemlja sa najjačom evropskom privredom, predvodi one koji od Grčke traže da sprovede ekonomske reforme, uključujući i uvođenje bolnih rezova u javnom sektoru.
     
    Prošle godine turizam je doneo 10,5 milijardi evra prihoda što je 15,7 odsto grčkog BDP. Neki ekonomisti smatraju da će valuta koja bi zamenila evro, ukoliko ga Grčka napusti, brzo izgubila na vrednosti. To bi značilo da bi letovanje u Grčkoj bilo jeftinije i još privlačnije za turiste.
     
    Direktor luksuznog turoperatera Kuoni Piter Rotvel rekao je da ta kompanija razmatra mogućnost da izmeni ugovore da bi se uzela u obzir prednost u slučaju jake devalvacije neke nove grčke valute.
     
    „Šta god da se desi, mi želimo da platimo grčkim hotelijerima fer cenu, ali ne možemo da ostanemo sa ugovorima u evrima ako se proizvodi u zemlji plaćaju znatno jeftinijom valutom“, rekao je Rotvel.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE