Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jonsen: Srbiji je potrebna kompetentna birokratija

    Ćel Morten Jonsen, generalni direktor kompanije Telenor u Srbiji,  je, među preduslove koje nova vlada treba da stvori kako bi omogućila pokretanje i razvijanje poslovanja, ocenio da su potrebna jača, nezavisnija regulatorna tela, kompetentna birokratija koja razume šta je za kompanije važno i efikasni sudovi.
     
    “Zato vlada treba da radi na jačanju institucija. Loše je kad vlada počne da se bavi nekim pitanjima koja bi trebalo da budu zakonski sasvim jednostavna. Tako se gubi vreme, “, naglasio je Jonsen u intervjuu agenciji Tanjug.
     
    Ključno, po Jonsenu, je i pojednostavljivanje rada malih i srednjih preduzeća kako se ona ne bi stalno borila sa raznim inspekcijama, formularima i komplikovanim procedurama.“Naravno da su strane investicije važne, ali strane kompanije ne treba da budu povlašćene. Vlada treba da obezbedi jednake i privlačne uslove poslovanja za sve, pre svega za domaće investitore, koji će onda delovati kao magnet za strane investitore. Uspeh velikih kompanija, kao što su Telenor ili Fijat, zasniva se na mogućnosti građana da rade, zarađuju, da kupe šta god požele – bilo automobili, bilo paket mobilnih usluga, kao i da plate poreze“, istakao je Jonsen.
     
    Generalni direktor Telenora je posebno podvukao značaj obrazovanja, koje mora postati prioritet svake zemlje. “Svaka uspešna zemlja ima dobar obrazovni sistem, pre svega univerzitete. Bitni su, takođe, dobri poslovi koji pružaju mladima mogućnost da razvijaju svoje veštine i talente i učestvuju u razvoju društva“, istakao je Jonsen. Obrazovanje, jednostavnije procedure, posebno za mala i srednja preduzeća i rad na jačanju državnih institucija su tri ključne stvari na kojima treba raditi, zaključio je generalni direktor Telenora .
     
    Jonsen je izrazio zadovoljstvo razvojem kompanije, kao i uvećanjem udela na tržištu mobilnih komunikacija poslednjih nekoliko godina, dodavši da taj trend ipak neće biti nastavljen u tolikoj meri. Razlog za to je ekonomska situacija, ali i snažna konkurencija, kao i tržište koje će biti sve stabilnije, dodao je on. Jonsen je istakao da su efekti ekonomske krize izbegnuti jer su investicije te kompanije dugoročne, „ne na godinu ili dve“. “Zato investiramo i kada su teška vremena, uložili smo mnogo i prošle godine, a nastavljamo i ove“, kazao je Jonsen i dodao da će na kraju godine imati više zaposlenih nego što ih je bilo na početku 2012, što svedoči da nema planova za otpuštanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE