Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Korišćenjem biomase Srbija može da uštedi 60 miliona evra

    Proizvodnjom energije iz biomase Srbija bi mogla da zameni oko 2,5 miliona tona nafte i time uštedi više od 60 miliona evra godišnje, rečeno je danas na skupu „Biomasa – iskustva Austrije i potencijali Srbije“.
     

    Srbija spada u vrh evropskih zemalja po količini raspoložive, a neiskorišćene biomase. Više od 60 odsto energetskog potencijala obnovljivih izvora energije, odnosno oko 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte u Srbiji, čini biomasa.

    Samo od otpalih grana posle rezidbe voća može da se dobije više od 724 tona biomase, što je jednako količini od preko 194 tona nafte, što na svetskoj berzi iznosi 111 miliona evra, istaknuto je na skupu u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF) i Ambasadom Austrije.

    Godišnje se spali tri miliona tona biljne mase, što je po energetskom potencijalu jednako količini od čak 11 milijardi kilovat-sati električne energije, odnosno godišnjoj proizvodnji svih hidroelektrana u Srbiji.

    Predsednik CEDEF-a Ana Bovan je istakla da je u svetu i u Srbiji aktuelno pitanje uštede energenata i da postoji orijentacija na obnovljive izvore energije i dodala da je biomasa jedna od šansi Srbije da iskoristi prirodni potencijal za proizvodnju energije na bazi obnovljivih izvora.

    Trgovinski savetnik Ambasade Austrije u Srbiji Andreas Haidenthaler ukazao je na značaj koji bi Srbija mogla da ima od korišćenja biomase, kao obnovljivog izvora energije. Želimo da pokažemo srpskim poljoprivrednicima i kompanijama na koji način mogu profitirati od tehnologije i proizvoda austrijskih kompanija i kako da pretvore postojeću biomasu u vrednu energiju, rekao je Haidenthaler.

    Cilj konferencije je bio da se podstakne investiranje u biomasu, kao i da se na iskustvu Austrije prikažu prednosti i značaj ulaganja u ovaj energetski potencijal. Na skupu se predstavilo 11 gradova i opština – Beograd, Novi Sad, Kragujevac Čačak, Bajina Bašta, Požarevac, Titel, Užice, Vrbas, Velika Plana i Vršac sa 12 projekata za proizvodnju toplotne i kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za javne i stambene objekte, kao i kompanije sa najsavremenijim tehnologijama.

    Na skupu su predstavljeni i uslovi kreditiranja i finansiranja projekata i izgradnje objekata za proizvodnju struje korišćenjem obnovljivih izvora energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE