Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako bi izbegao porez suosnivač Facebook-a odrekao se državljanstva

    Suosnivač “Facebook”-a Eduardo Saverin odrekao se državljanstva SAD uoči izlaska kompanije na berzu u petak. Time će Saverin, rođen u Brazilu, izbeći da plati porez od oko 600 miliona dolara, nakon što podigne svoj udeo akcija u kompaniji, preneo je britanski javni servis BBC.

    Portparol Saverina je izjavio da on “smatra da je praktičnije da postane državljanin Singapura, budući da planira tamo da živi neodređeni vremenski period”. Saverin od 2009. živi u Singapuru i pokrenuo je postupak odricanja od američkog državljanstva u septembru 2001, ali je njegova odluka saopštena tek prošle nedelje, kada je Poreska uprava SAD objavila listu Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva.

    Broj bogatih Amerikanaca koji se odriču državnjanstva porastao je sedam puta od kako je pre četiri godine krenula kampanja za pojačanu naplatu poreza. Oko 1.780 Amerikanaca koji žive u inostranstvu prošle godine se odreklo američkog pasoša, u dok ih je 2008. godine bilo svega 235. SAD su jedina država članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj koja oporezuje svoje građane bez obzira na mesto stanovanja i u potrazi je za onima koji izbegavaju plaćanje poreza.  


    “Faceboook” očekuje da će mu inicijalna javna ponuda, koja će biti obavljena u petak, doneti oko 10,6 milijardi dolara, a procenjuje se da će kompanija svoju vrednost proceniti na 96 milijardi.

    Saverin je vlasnik četiri odsto akcija “Facebook”-a, pa bi njegovo lično bogatstvo, po izlasku kompanije na berzu, trebalo da bude uvećano za oko četiri milijarde dolara. Da je ostao državljanin SAD, morao bi da plati porez na kapitalni dobitak.

    Saverin je zaslužan za veliki deo početnog uspeha “Facebooka”. Bio je prvi finansijski direktor kompanije i obezbedio je novac koji je Marku Cukerbergu bio potreban za pokretanje te društvene mreže, da bi kasnije, zbog nesuglasica sa Cukerbergom, napustio firmu, prenose agencije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE