Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brodogradilište u Gdanjsku ponovno nosi Lenjinovo ime

    Poznato brodogradilište u Gdanjsku, u kojem je pre 30 godina stvoren poljski sindikat Solidarnost, od danas nosi svoje istorijsko ime „Brodogradilište Lenjin“ iz doba komunizma,

     
    Nekadašnji natpis „Stocznia Gdanska im. Lenina“ nad glavnim ulazom 2 postavljen je u noći s nedelje na ponedeljak, a autori projekta vratili su i marksistički slogan – „Proleteri svih zemalja, ujedinite se“ kao i poruku „Hvala na dobrom radu“, a naveli su i popis zahteva štrajkaša protiv komunističkog režima iz avgusta 1980.
     
    Istorijska rekonstrukcija vremenski se poklapa sa snimanjem filma o događajima pre više od tri decenije, nastanku Solidarnosti i njegovom prvom vođi Lehu Valesi. Film u istom brodogradilištu snima poznati poljski reditelj Andrej Vajda, a upravo je snimanje filma gradonačelniku Gdanjska Pavelu Adamovicu dalo ideju o vraćanju „istoriskog imena“ brodogradilištu.
     
    „Taj natpis i to ime su simboli vremena koja su se (u međuvremenu) na sreću, promenilo“, napisao je gradonačelnik na svoj blogu.
     
    „Prolazeći pokraj ulaza 2, moramo se prisetiti da je Lenjin bio zločinac, ali i da su radnici fabrike koja je nosila njegovo ime razbili zločinački sistem koji je stvorio“, naglasio je.
     
    Adamovič smatra da naziv „Brodogradilište Lenjin“, kao i natpis „Arbeit macht Frei“ nad ulazom u nacistički koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau mora služiti kao tužan podsetnik mlađim naraštajima na ono što se tamo događalo.
     
    Ali, povratak Lenjinovog imena izazvao je žučne reakcije i kritike, naročito iz samog sindikata Solidarnost.
     
    „To je neprihvatljivo“, rekao je predsednik sindikata Karol Guzikievič. „Upravo zahvaljujući uspehu Solidarnosti i Poljske na kraju su uklonjeni simboli komunizma, a danas ih gradonačelnik Gdanjska vraća, iako se ni s kim nije o tome posavetovao“, naglasio je.
     
    Leh Valesa se na celu priču osvrnuo s puno duha.
     
    „Ako je moguće vratiti ime od pre 30 godina, ja bih želeo da se i meni oduzme 30 godina života, da budem toliko mlađi“, našalio se. „Ljudi imaju potrebu da se bave koječime … ne treba ih uzimati preozbiljno“, dodao je, napomenuvši kako će ipak ići da vidi natpis i da će se slikati pod njim.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE