Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počasni kubanski doktorat Marini Abramović

    Kubanski Visoki institut za umetnost dodelio Marini Abramović titulu počasnog doktora. Marina Abramović učestvuje na Jedanaestom bijenalu u Havani.
     
    Visoki institut za umetnost (ISA) iz Havane dodelio je umetnici performansa Marini Abramović titulu počasnog doktora, prenose danas kubanski mediji.
     
    Abramović, rođena 1946. godine u Beogradu, koja se smatra jednom od najznačajnijih predstavnica umetničkog performansa, učestvuje na Jedanaestom bijenalu u Havani, prestonici Kube, u okviru izložbe „CIFO, višestruki pogled“.
     
    Kubanski mediji navode da delo Abramovićeve karakteriše strast da istraži granice ekstremnog bola i ljudskog tela. Da bi to postigla, umetnica koristi razne predmete, povređuje sebe, što ponekad ide do ugrožavanja sopstvene bezbednosti. Ona je dobitnica nagrada na festivalima u Veneciji, Njujorku i drugim gradovima.
     
    Od 1965. do 1970. je studirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, postdiplomske studije je završila na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a zatim je predavala na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Prve performanse izvela je sedamdesetih godina.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE