Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iranski odgovor EU: Nafta će ići u Aziju

    Iranski zvaničnici poručili su da ih sankcije Evropske unije na uvoz nafte neće ugroziti jer je potražnja za iranskom naftom velika pa se prodaja lako može preusmeriti ka drugim destinacijama, odnosno ka Aziji.
     
    Iranska nacionalna naftna kompanija saopštila je da je interesovanje za iransku naftu toliko veliko da neće biti problem da se proda na drugom mestu.

    Evropske diplomate prethodno su izjavile da su postigle načelni sporazum o zabrani uvoza iranske nafte u EU, koja se još uvek nije odredila kada bi embargo na iransku naftu trebalo da stupi na snagu. Francuska se nada da će ta odluka biti objavljena na sastanku ministara spoljnih poslova EU krajem januara, prenosi AFP.

    Saudijska Arabija se, u međuvremenu, ponudila da popuni sve praznine koje bi mogle da nastanu embargom na uvoz iranske nafte u EU, prenosi Rojters izjavu neimenovanog saudijskog zvaničnika.

    Vojni i politički lideri Irana su zapretili zatvaranjem strateškog Ormuskog moreuza za sve naftne tankere sa Bliskog istoka ukoliko se blokira prodaja iranske nafte u EU.

    S obzirom na to da je EU drugo najveće tržište za iransku naftu, posle Kine, i da naftni prihodi čine 80 odsto iranskih prihoda od izvoza, evropski embargo bi teoretski mogao da zada težak udarac iranskoj ekonomiji, već oslabljenoj uzastopnim zapadnim sankcijama.

    Zapad sankcijama pritiska Iran iz straha da ova zemlja pokušava da napravi atomsku bombu pod izgovorom da razvija nuklearni program za koji uporno tvrdi da će se koristiti isključivo u civilne svrhe.

    SAD, koje su prošlog vikenda propisale novi zakon koji pogađa iransku centralnu banku, pozdravile su najnoviji potez EU i izrazile želju da i druge zemlje slično postupe kako bi se izvršio ekonomski pritisak na Iran. U tom cilju, američki ministar finansija Timoti Gajtner trebalo bi da putuje u Kinu i Japan sledeće nedelje radi razgovora o „koordiniranju“ sankcija. 
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE