Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počelo probno izmuljavanje Palića

    Probno izmuljavanje Palićkog jezera, u koje će biti uloženo 1,75 miliona dinara, počelo je u četvrtak ujutru nedaleko od Jedriličarskog kluba. Prvi radovi trajaće sedam dana, tokom kojih će biti ispitivani uticaji izmuljavanja na vodu, mulj i živi svet u jezeru.
     
    Radove sprovodi plovni bager „Voda Vojvodine“, a u toku je i tender za ceo posao sanacije jezera, vredan osam miliona evra, za koji su zainteresovane čak 23 kompanije.
     
    – U toku je javna nabavka za prvu fazu radova, koja bi trebalo da počne u septembru i koja obuhvata izgradnju kasete za skladištenje mulja površine od oko šest hektara – objašnjava Goran Gabrić, direktor preduzeća „Park Palić“.
     
    – Ona će koštati 130 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz pokrajinskih fondova. Tako će biti formirano ostrvo, gde će biti zasađene sadnice topole, koje prirodnim putem tretiraju štetna azotna i fosforna jedinjenja.
     
    Kao prethodnica velikom poslu oživljavanja jezera izgrađena je kanalizacija, završen je i prečistač, tako da se u jezero sada uliva samo čista voda. Po potrebi se upumpava sveža voda iz Tise, a očišćeno je i više od deset hiljada hektara obale, kako bi se sprečilo taloženje otpada.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE