Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pronađen nakit iz doba Nemanjića u Smederevskoj tvrđavi

    U Smederevskoj tvrđavi pronađen je jedinstveni primerak srpskog srednjovekovnog zlatnog nakita sa grbom Nemanjića.

     
    Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu predstavio je danas značajne pronalaske, u okviru konzervacije i prezentacije sakralnog kompleksa u Malom gradu Smederevske tvrđave.
     
    Na konferenciji za novinare predstavljen je par minđuša sa dvoglavim orlom, koji upućuje na lozu Nemanjića i period 14. i 15. veka, kao i keramički pehar iz vremena kasne Antike, najverovatnije iz četvrtog veka, što upućuje na drugačije datovanje tog sakralnog kompleksa i drugačiji hronološki raspon.
     
    „Nalaz je naročito značajan. Osim materijalne i istorijske vrednosti, dobro je i očuvan, pripada lunolastom tipu naušnica – šuplje livenje, ornamenti odrađeni urezivanjem.
     
    Na bočnoj strani, u elipsoidnom krugu nalazi se grb sa dvoglavim orlom, grb Nemanjića. U Smederevskoj tvrđavi ranije je slučajno otkrivena jedna zlatna naušnica“, izjavio je rukovodilac arheoloških istraživanja Dejan Radovanović. Prema njegovim rečima, „jedini takav par pronađen je u okolini Prilepa“.
     
    „Ovaj par je pripadao osobi visokog vlastelinskog reda, s obzirom na položaj groba u severnoj zoni, van crkve, gde je pronađen pored mlađe osobe ženskog pola i ne možemo da pretpostavimo da je reč o nekome iz porodice Brankovića“, izjavio je Radovanović.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE