Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mesec posvećen Miroslavu Krleži

    Ovogodišnji Festival jednog pisca posvećen Miroslavu Krleži otvoren je 10. maja u Kulturnom centru Beograda i održavaće se narednih mesec dana na nekoliko lokacija u gradu.
     
    „Moram da priznam da je Krleža imao jednu manu. Kada sam se jednom prilikom rukovao sa njim, video sam da je to jedna majušna ruka i bio sam jako začuđen kako iz te male ruke može da izađe šezdeset najvećih tomova hrvatske književnosti“, kazao je književnik Bora Ćosić koji je svečano otvorio festival pod nazivom „Krleža: San o drugoj obali“. 

    Okupljenima ispred Likovne galerije u Knez Mihajlovoj ulici autor knjige „Doktor Krleža“ pričao je anegdote o svom starijem kolegi kojem je festival posvećen ne bi li se, između ostalog, obeležilo i punih sto godina od kada je Krleža prvi put došao u Beograd. 

    „Kod njega nisu najvažnije one ibzenovske drame, nisu najvažniji njegovi komentari o ratu, već je najvažnija ta samopsihoanalitička crta koja se javila u njegovim dnevnicima“, rekao je Ćosić.
     
    Manifestacija, koja će trajati sve to 10. juna, jedan je od najvećih događaja koje ove godine organizuje Kulturni centar Beograda, izjavila je direktorka KCB-a Mia David. 

    „Ovo je retka prilika da pisac dobije tako značajno mesto i da se njemu posveto ceo festival, da se on obradi u različitim medijima i tako približi najširoj publici a ne samo onima koji čitaju,“ smatra David. 

    Urednica Književno-tribinskog programa KCB-a Olivera Stošić-Rakić, prema čijoj je ideji projekat realizovan, kazala je da je festival zamišljen tako da literatura koja je deo kanona i deo tradicije bude zapravo polazište za nove umetničke forme, nove umetničke sadržaje, debate, razgovore i radionice. 

    „Krleža je imao mnogo toga važnog da kaže o jugoslovenskoj ideji i s obzirom na to da je bio, kako gami zovemo, ‘prviremeni ili povremeni Beograđanin’ pokušali smo da ukažemo na neke činjenice kojesu za njega bitne, ali ne samo za njega već i za beogradsku sredinu i pisce“, objasnila je Stošić – Rakić.
     
    Na otvaranju festivala publici se obratila i članica gradskog veća Vesna Marjanović kao i pomoćnik ministar kulture Hrvatske Vladimir Stojsavljević nakon čega su prisutni imali priliku da uživaju u multimedijalnoj izložbi „San o drugoj obali“. Na izložbi je, zahvaljujući Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, prvi put je javno izložen originalKrležinog Divotvelepisma upućenog Marku Ristiću 1936. godine, nadrealistička kolaž-epistola jedinstvena u Krležinom opusu. 

    Osnivač zagrebačke trupe „Bacači sjenki“ Boris Bakal izvodio je performans „Istina, nije, istina…. Krležini snovi“ kompozitorke Ivane Stefanović čitajući odlomke iz Krležinih „Dnevnika“iz 1942. i 1943. godine, polako vodeći posetioce ka galeriji „Artget“ u kojoj su izloženi delovi iz stripa o Krleži „Miroslavljevo jevanđelje – apokrifna verzija“ po scenariju koji je pisao Bora Ćosića. Strip je realizovao srpsko-hrvatski tim crtača koji čine Danilo Milošev Wostok, Igor Hofbauer,Boris Stanić i Damir Steinfl.
     
    Program festivala biće nastavljen danas razgovorom „Sveznanje i moć – iskušenja enciklopedizma na početku novog milenijuma“ (Galerija Artget, 12h) na kojem će uz moderacijuNovice Milića govoriti Velimir Visković i Tomislav Brlek. 

    U večernjim satima, sa početkom u 20h u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće premijerno izveden Krležin komad „Izlet u Rusiju“ u režiji Jovana Ćirilova. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE