Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaokret Merkelove: Sa štednje prelazimo na privredni rast

    Dani takozvanog Fiskalnog pakta o budžetskoj disciplini i politike rigorozne štednje koju je Nemačka delom nametnula Evropi odbrojani su pre nego što je pakt stupio na snagu, proizlazi izveštaja i komentara svetskih medija, piše Politika.
     
    Uz očekivane promene privredno-političkog kursa u Francuskoj koje je najavio novoizabrani predsednik Fransoa Oland, i uz inicijativu predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompaja, juče se za modifikaciju sporazuma založila i najljuća pristalica štednje po cenu recesije – nemačka kancelarka Angela Merkel.
     
    „Strategija smanjenja državnog zaduživanja (štednja) počiva na dva stuba, a to su privredni rast i zapošljavanje”, istakla je Merkelova u saopštenju vlade, povodom jučerašnje odluke njene koalicije da odloži ratifikaciju Fiskalnog pakta u Bundestagu.
     
    Potez kancelarke, predstavljen kao „primer fleksibilnosti odgovorne vlade jedne evropske države”, nije bio neočekivan. Premda je Merkelova u javnosti pokušala da prikaže da je ovaj potez podstaknut promenom kursa zarad ostvarenja dugoročnih ciljeva, reč je o potpunom zaokretu Berlina koji ne dovodi u pitanje samo verifikaciju Fiskalnog pakta, već i sporazum članica evrozone o još rigoroznijoj štednji koji je trebalo da stupi na snagu prvog jula ove godine.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE