Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struja skuplja u oktobru?

    Struja u Srbiji mogla bi da poskupi već od oktobra, bar kako smatraju u Ministarstvu energetike. Jer, tada će ovu odluku početi da donosi Agencija za energetiku, bez uplitanja politike. Ali, dok u Elektroprivredi Srbije očekuju da u naredne dve i po godine cena kilovata poskupi za 60 odsto, još ne planiraju da zatraže poskupljenje od jeseni.
     
    Cenovnici za privredu i domaćinstva poslednji put su promenjeni u aprilu prošle godine, kada je struja poskupela za 13,5 odsto. A tada je kilovat-čas, u proseku, počeo da košta 5,5 evrocenti.
     
    Očekujem da cena električne energije bude povećana od oktobra, kada će Agencija za energetiku početi da o tome odlučuje umesto vlade, kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike. To će biti jedini način da se smanji potrošnja struje za grejanje građana, koja je kod nas izražena. To je najviše pospešeno niskom cenom struje, koja je najjeftinija u Evropi.
     
    Tokom ledenog talasa u februaru, grejalice i TA peći „progutale“ su rekordnih 160 miliona kilovat-časova za jedan dan. Zato je bio neminovan uvoz od 14 miliona kilovat-sati, koje je EPS morao da plati skuplje nego što je prodavao. Sa druge strane, u Elektroprivredi Srbije ponavljaju da je poskupljenje struje u narednom periodu neminovno zbog razvoja i izgradnje novih elektrana, ali još ne planiraju da podnesu zahtev za obračun nove cene.
     
    U planu poslovanja za ovu godinu nismo predvideli poskupljenje električne energije, kažu u EPS. A Agencija za energetiku ne može da odlučuje o novoj ceni struje, bez našeg zahteva.

    Ali, trend poskupljenja kilovat-časova prisutan je i u susednim zemljama. Električna energija u Hrvatskoj poskupela je od početka maja na 0,11 evra po kilovat-času, pa tamošnja domaćinstva plaćaju tačno duplo veće račune nego u Srbiji. Cena struje mogla bi uskoro da bude veća i u Crnoj Gori, gde elektroprivreda traži poskupljenje od 25 odsto, iako joj porodice još od početka godine plaćaju sedam odsto više.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE