Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lični bankrot – spas za Litvance

    Litvanski parlament usvojio je Zakon o ličnom bankrotu kako bi se izbeglo siromaštvo u toj zemlji koja izlazi iz teške ekonomske krize.
     
    Zakon će na snagu stupiti na snagu u martu 2013. godine, a omogućava osobama koje duguju 5.792 evra ili više, da pokrenu proceduru ličnog stečaja.
     
    „Taj zakon je neophodan, on je izraz jedne civilizovane zemlje i garantovaće sigurniju budućnost“, izjavila je agenciji Frans pres ekonomista Violeta Klivijen.
     
    Ona dodaje da će situacija biti složenija za banke, ali ne očekuje veliki talas proglašenja ličnog bankrota. 

    Prema direktoru agencije koja prati zaduživanje građana Manokreditinfo Mariusa Zaikauskasa, od tri miliona stanovnika Litvanije, njih 14.500 duguje po 5.792 evra ili više. Reč je o kreditima uzetim u bankama radi plaćanja grejanja ili telefonskih računa, a prema rečima Zaikauskasa, ta dugovanja dostižu 695 miliona evra. 

    Kada osoba jednom proglasi bankrot, taj postupak će moći ponovo da pokrene tek nakon isteka 10 godina, predviđa novi zakon. 

    Ako dužnik ne može da otplaćuje kredit, banke u svetu najčešće proglašavaju lični bankrot klijenta i pomažu mu da mu ne bi bila automatski oduzeta imovina. 

    Nakon što je proglašena privrednim „tigrom“, Litvaniju je 2009. zahvatila najteža ekonomska kriza od sticanja nezavisnosti 1990. godine. 

    Medjutim, zemlja se brzo oporavila i već je 2010. godine imala porast BDP za 1,3 odsto, a za ovu godinu je predviđen rast od 2,5 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE