Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glavni pokazatelji zbog kojih treba posumnjati na karcinom

    Tim naučnika sa Univerziteta u Kilu ukazuje na period života u kome bi pacijenti trebalo više da se zabrinu zbog nekih znakova, koji uključuju krv u urinu i anemiju.
     
    Ostali znaci su rektalno krvarenje, iskašljavanje krvi, čvorići u grudima, teškoće pri gutanju, krvarenje u menopauzi i neuobičajeni rezultati pri pregledu prostate. Istraživači koji izučavaju rak u Velikoj Britaniji kažu da sve neuobičajene zdravstvene promene treba proveriti. Oni su tražili simptome koji su davali najmanje 20:1 šansi za rak. Iako ovo još uvek znači malu mogućnost da je neko sa opisanim simptomima ozbiljno oboleo, svaka sumnja na rak može da omogući pacijentu brža testiranja, da bi se bolest što pre otkrila. Mogućnost pojave svakog simptoma je izračunata tako što su se kombinovali rezultati 25 prethodnih istraživanja.
     
    Otkriveno je da pacijenti do 55 godina imaju uglavnom samo dva znaka koji se uklapaju u šansu 20:1 da su u početnoj fazi bolesti. To su bili neuobičajeni rezultati pregleda prostate i čvorići na grudima. Kod muškaraca posle 55. godine postoje dokazi da teškoće pri gutanju mogu da predstavljaju znak raka jednjaka, dok krv u urinu treba posebno da zabrine osobe oba pola starosti preko 60 godina.
     
    Amanda Hau, profesorka sa Kraljevskog koledža rekla je: „Korisno je da se provere ovi dobro poznati simptomi već u sklopu brige o zdravlju i ohrabriti pacijente na razgovor o tome sa svojim lekarom što ranije.“ Međutim, predstavnik Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji naglašava da ovo nisu jedini potencijalni pokazatelji raka. „Simptomi proučavani u ovom istraživanju su već smatrani mogućim predznacima raka, ali postoji više od 200 različitih vrsta ove bolesti i za svaku su simptomi različiti.” Ako primetite neku neobičnu ili dugotrajnu promenu na vašem organizmu važno je da je proverite. Kada se rak otkrije u ranoj fazi, veća je verovatnoća da će lečenje biti uspešno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE