Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon o faktoringu povećaće likvidnost privrede

    Predlog zakona o faktoringu, koji će ubrzati finansijske tokove i povećati likvidnost realnog sektora, trebalo bi da se pred novim sazivom parlamenta nađe u septembru ili oktobru, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević.
     
    Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o faktoringu, u Privrednoj komori Srbije (PKS), Radosavljević je precizirao da će od momenta kada zakon bude usvojen u Skupštini biti predviđen prelazni period od šest meseci za njegovu potpunu primenu.
     
    Radosavljević je podsetio da se faktoringom bave određene firme i banke, kojima to Zakon o bankama omogućava i ukazao da se novim propisom bliže reguliše međunarodni faktoring, kapitalni cenzus od 40 miliona dinara (350.000 evra) i ko može da se bavi tim poslom.
     
    Domaćin potpredsdenik PKS Mihajlo Vesović najavio je da će javna rasprava o nacrtu tog zakona trajati do 25. maja. Na javnoj raspravi o nacrtu tog zakona,rečeno je da je faktoring pravni posao u kome jedna strana prenosi postojeće ili buduće potraživanje iz ugovora o prodaji roba ili usluga u zemlji i inostranstvu. Ovlašćeno pravno lice ili banka može da finansira ustupioca potraživanja, da upravlja i naplati preneto potraživanje ili da preuzme rizik njegove naplate.
     
    Predlagači tog zakona nisu predvideli ograničenje u visini provizije koje naplaćuje ovlašćeno lice za obavljanje faktoringa. Tokom rasprave čulo se da su međunarodna iskustva o visini naknade od 0,5 do dva odsto vrednosti potraživanja, a može biti i više. Dozvole za obavljanje poslova faktoringa izdavaće Ministarstvo finansija i to samo ovlašćenim privrednim društvima, koje moraju imati osnivački kapital od najmanje 40 miliona dinara, dok banke imaju to ovlašćenje po Zakonu o bankama.
     
    Zakonom će biti zabranjeno zaključivanje više ugovora koji se odnose na isto potraživanje, a plaćanje i naplaćivanje biće moguće na domaćem i međunarodnom tržištu. Biće uveden i nadzor nad poslovima faktoringa, koje će obavljati Ministarstvo finansija, Devizni inspektorat i Uprava za sprečavanje pranja novca. Prema nacrtu tog zakonskog predloga, predmet faktoringa ne mogu biti prenos potraživanja ili preuzimanje dugovanja na osnovu prodaje robe ili usluga za lične, porodične ili potrebe domaćinstva.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE