Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaki šesti karcinom izazvan infekcijom koja je mogla da se izleči

    Svaki šesti karcinom, odnosno oko dva miliona slučajeva širom sveta, izazvani su infekcijama koje se mogu sprečiti i izlečiti u velikom broju, pokazalo je istraživanje koje je sprovela grupa naučnika iz Međunarodne agencije za istraživanja raka u Francuskoj, javlja Hina.
     
    Naučni tim koji je proučavao učestalost 27 vrsta raka u 184 zemlje utvrdio je da su četiri vrste infekcija glavni uzročnici, a to su infekcije ljudskim papiloma virusom, helicobacterom pylorijem i virusima hepatitisa B i C, prenosi BBC.
     
    Oni su odgovorni za 1,9 miliona slučajeva karcinoma grlića maternice, probavnog sistema i jetre, a većina tih slučajeva je u zemljama u razvoju, saopštili su autori istraživanja u radu objavljenom u časopisu Lancet Oncology.
     
    „Infekcije određenim virusima, bakterijama i parazitima među najvažnijim su uzrocima karcinoma širom svijeta koji se mogu spriječiti“, kažu voditelji istraživanja Catherine de Martel i Martyn Plummer.
     
    Naučnici poručuju da je potrebno da se uloži više napora kako bi se posvetilo karcinomima čiji razvoj može da se spreči i da ih prepoznaju kao prenosivu bolest.
     
    Naučni ti je utvrdio da je udeo karcinoma izazvanih infekcijama u ukupnom broju karcinoma oko tri puta veći u zemljama u razvoju nego u razvijenim zemljama, i da se skoro trećina pojavljuje kod osoba mlađih od 50 godina.
     
    Među ženama rak grlića materice čini polovinu karcinoma prenošenih infekcijama, a kod muškaraca oko 80 odsto su karcinomi jetre i želuca.
     
    Tim stručnjaka ističe da bi primena postojećih javnozdravstvenih mera u borbi protiv tih infekcija, poput vakcinisanja protiv HPV-a ili virusa hepatitisa B ili antibiotsko lečenje infekcije helicobacterom, mogle da imaju veliki učinak na smanjenje tereta koji predstavlja ta bolest za svet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE