Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina snižava cene goriva u skladu sa globalnim kretanjima

    Kina, drugi po veličini potrošač nafte na svetu, saopštila je da će sniziti cene goriva za više od tri odsto, nakon pada globalnih cena sirove nafte, kao i zbog zabrinutosti oko inflacije.

    Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), kineska državna organizacija za planiranje, navela je će osnovna cena benzina od danas biti niža za 3,6 odsto ili 330 juana (52,4 dolara) i iznositi 8.859 juana za tonu, prenela je agencija AFP.

    Cena dizela pašće za 3,7 odsto ili 310 juana na 8.020 juana po toni, navodi se u saopštenju.

    NDRC dodaje da sniženje cena goriva, prvo od oktobra, oslikava promene na međunarodnom tržištu.

    Komisija je ovlašćena da podešava cene goriva kada se međunarodne cene nafte promene za vise od četiri odsto u peridou od 22 radna dana.

    Kina je poslednji put prilagođavala cene goriva u martu, kada je izvršeno njihovo najveće povećanje u poslednje tri godine, nakon rasta globalnih cena sirove nafte.

    Najnoviji potez mogao bi da ima pozitivne implikacije po napore Vlade u Pekingu da ograniči inflaciju, u vreme kada vlada zabrinutost da bi rast cena mogao da izazove društvene nemire.

    Stopa inflacije u Kini porasla je u martu na 3,6 sa 3,2 odsto iz februara, podstaknuta rastom cena hrane i goriva. Zvanični podaci o inflaciji u aprilu biće objavljeni u petak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE