Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta jeftinija zbog rasta zaliha u SAD

    Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Nujorku trguje po ceni od oko 96 dolara za barel, nakon što je sinoć objavljen podatak o rastu zaliha „tečnog zlata“ u SAD na najviši nivo u protekle 22 godine, što ukazuje na slabu tražnju.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 16 centi na 96,65 dolara za barel, nakon jučerašnjeg pada, dok je istovremeno evropska „brent“ nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 44 centa na 112,76 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Statistička služba američkog Ministarstva energetike je sinoć saopštila da su zbog povećanog uvoza nafte i slabe domaće tražnje derivata goriva „tečnog zlata“ u SAD u sedmici zaključno sa 4. majem porasle na 379,5 miliona barela, što je najviši nivo još od 1990. godine.

    Pored toga, Kina je juče saopštila da je u aprilu zabeležila manji rast izvoza i uvoza nego što su očekivali analitičari, što je podstaklo strepnju investitora da tražnja sirove nafte u toj najvećoj svetskoj privredi možda počinje da slabi.

    Cena najvažnije energetske sirovine je pala za deset dolara ili oko deset odsto sa nivoa od 106 dolara prošle sedmice, kao posledica strahovanja da bi globalna privreda ove godine mogla da ostvari manji rast nego što se očekivalo.

    Političke promene u Francuskoj i Grčkoj su ove nedelje takođe podstakle nove strepnje povodom evropske dužničke krize i slabosti privrede starog kontinenta. Neki analitičari ipak očekuju da će se cena nafte stabilizovati ukoliko se stanje svetske privrede značajnije ne pogorša.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE