Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Portugalija zbog krize ukida četiri praznika

    Portugalija je odlučila da privremeno ukine četiri od 14 praznika, u pokušaju da smanji budžetski deficit i podstakne ekonomiju, u jeku spekulacija da će toj zemlji biti potreban drugi stimulativni paket, piše danas britanski list The Telegraph.

    U periodu od pet godina, počev od 2013, dva verska i dva državna praznika će biti ukinuta, čime će radna godina biti duža za 20 dana.
     
    Od 2013. će Dan svih svetih, i verski praznik Tela Hristovog, kao i praznici u čast obeležavanja formiranja portugalske republike i sticanja nezavisnosti od španske vladavine biti uobičajeni radni dani.
     
    Prema pisanju lokalnih portugalskih medija, Portugalska katolička crkva kaže da je postigla „izuzetno razumevanje“ sa državnim vlastima u vezi sa privremenim ukidanjem praznika.
     
    Britanski BBC navodi da je odluka o privremenom ukidanju verskih praznika doneta posle pregovora sa Vatikanom. Vlada iz Lisabona se nada da će ukidanje praznika uticati na povećanje bruto domaćeg proizvoda i podstaći privredni rast.
     
    Portugalija je pod pritiskom krize prošle godine dogovorila paket pomoći od Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, u vrednosti od 78 milijardi evra, a zauzvrat je bila primorana da uvede oštre mere štednje.
     
    Investitori strahuju da ni to neće biti dovoljno da se zemlja izvuče iz krize, i da će joj biti potrebna dodatna pomoć.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE