Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završena setva u Subotici

    Kukuruz je na području Subotice zasejan na oko 1.000 hektara više nego što je planirano, što je posledica dobre cene zrna ove kulture u poslednjih nekoliko godina, ocenio je direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.a

    Prema izveštaju Gradske službe za poljoprivredu pod kukuruzom je u Subotici ovog proleća posejano 40. 785 hektara. Šećerna repa posejana je 1.580 hektara, što predstavlja nešto preko 70 odsto planiranih površina, suncokret je zasejan na 8.050 hektara, a soja na 1.210 hektara.

    Sveukupno, setva u Subotici ovog proleća obavljena je na 53. 455 hektara.

    Direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica ocenio je na osnovu dosadašnjih analiza zemljišta i prinosa koji rastu iz godine u godinu, da su i prilikom ove setve poljoprivrednici “sigurno dali sve od sebe kako bi primenili preporučene količine đubriva”.

    “Međutim, mnogo toga zavisiće i od vremenskih prilika. Tokom aprila vladale su povoljne vremenske prilike, sa mnogo kišnih dana uz manju količinu padavina, tako da je seme upijalo vlagu i klijalo uz više temperature“, rekao je Varga.

    On je napomenuo da visoke temperature na početku maja nisu pogodovale strnim žitima.

    “Videla se oskudica vlage, tako da je potrebno da tokom maja u jednom danu padne 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom. Strna žita sada usvajaju hranjiva iz dubljih slojeva tako da je zbog prokvašavanja zemljišta potrebna jedna obilnija kiša“, rekao je Varga.

    On je podsetio da se Poljoprivredna stručna služba Subotica ovog proleća bavila i prijemom zahteva za regresirano gorivo, odnosno za avansnu isplatu subvencija.

    Tako je za regresirano gorivo izdato 3.727 rešenja, na osnovu kojih su poljoprivrednici dobili bonove za regresiranu nabavku 2,45 miliona litara dizela D2, odnosno skoro 340.000 litara evrodizela.

    Po pitanju avansa, asistentima savetodavaca podneto je 2.686 zahteva sa 1.769 gazdinstava za isplatu avansa za subvencionisanje proizvodnje kultura na preko 36.300 hektara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE