Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija obrazovanja ne zatvara škole

    Strategija razvoja obrazovanja neće ukinuti radna mesta niti zatvoriti škole, već naprotiv, pokušaće da kroz ponudu kvalitetnijeg obrazovanja unapredi društveni i privredni razvoj države, jedan je od zaključaka današnje završne rasprave o tom dokumentu.

    „Tokom prethodnih rasprava iznete su neopravdane primedbe i strahovi da će strategija naneti nešto što ne bi želeli, da će ukinuti radna mesta, negde povećati finansiranje na uštrb drugih, o čemu se uopšte ne radi“, rekao je koordinator ekspertskih radnih grupa za izradu strategije Vlastimir Matejić.

    Konstruktivne primedbe odnosile su se, prema njegovim rečima, na veći značaj inkluzivnom pristupu obrazovanja, učenju tokom celog života, radikalno poboljšanje kvaliteta procesa obrazovanja, rekao je prof. Matejić na raspravi održanoj u Beogradu.

    U strategiji je predloženo da se smanji pristup dece srednjem stručnom obrazovanju, a da se poveća broj dece koja upisuju gimnazije, rekao je Matejić i naveo da je to izazvalo neopravdan strah zaposlenih u stručnim školama, da će ostati bez posla.

    Kada je u pitanju finansiranje visokog obrazovanja, postoje neslaganja o pristupu privatnih visokoškolskih ustanova javnom budžetu, rečeno je na skupu i navedeno da je u tom delu došlo i do podele među studentima.

    Studenti sa državnih fakulteta ne slažu se da studenti sa privatnih fakulteta imaju pristup domovima, rekao je Matejić i naveo da se usvajanje strategije može očekivati početkom juna.

    Jedan od zaključaka rasprave je da je strategija celovit i sveobuhvatan dokument čijom će se realizacijom sistem obrazovanja modernizovati i brže razvijati i regenerisati brži društveni i privredni razvoj.

    Strategija je, kako je rekao državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović, harmonizovana sa savremenim konceptima razvoja obrazovanja.

    Na instrumente za realizaciju strategije dato je puno sugestija, posebno na model finansiranja, rekao je Mitrović i naveo da se ekspertski tim obavezuje da sve primedbe još jednom razmotri i dalje unapredi tekst dokumenta.

    Strategija, kako je rečeno, stavlja tačku na amatersko bavljenje obrazovanjem i njena realizacija zavisi samo od „nas samih“.

    U okviru višemesečne rasprave o strategiji, koja zaokuplja pažnju stručnjaka i zaposlenih u prosveti, do sada su održane tribine u Vranju, Zaječaru, Užicu, Subotici, Kraljevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE