Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU razmatra reviziju reforme vinskog sektora

    Planirana liberalizacija vinskog sektora, odnosno ukidanje prava na sadnju vinove loze 2015., trebalo bi da vinogradarima omogući veću fleksibilnost u prilagođavanju međunarodnoj potražnji, ali 14 država članica, među kojima su najveći evropski proizvođači, uputilo je pismo Evropskoj komisiji pozivajući je da odustane od reforme dogovorene 2008. godine.


    Evropski poverenik za poljoprivredu Dačijan Kiolos otvorio je u četvrtak prvi sastanak radne grupe na visokom nivou, koja bi do kraja godine trebalo da proceni utjicaj liberalizacija sadnje na tržište i da iznese svoje predloge.

    „Nije reč o tome da se sprovede reforma reforme“, rekao je Kiolos. On je kazao je da je spreman da se angažuje ukoliko radna grupa iznese snažne argumente i inovativna i trajna rešenja. Kiolos je istovremeno odbacio mogućnost vraćanja na rešenja iz 1970-ih godina koja su se pokazala ograničenim.

    Prava na sadnju trebala bi biti ukinuta 2015., a svaka država članica može ih zadržati do 2018. oceni li da bi naglo ukidanje moglo biti prevelik rizik za neke vinogradare.

    Zagovornici revizije reforme upozoravaju na rizik prevelike proizvodnje koja bi srušila cene. Navode i štetne posledice za manje produktivna vinogradarska područja, preteranu industrijalizaciju sektora i smanjenje vrednosti prestižnih vinograda zbog povećanja površina pod vinovom lozom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE