Kako da naterate tinejdžera da pospremi sobu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da naterate tinejdžera da pospremi sobu?

  Ukoliko je nered u sobi vašeg deteta svakodnevni uzrok burnih svađa poslušajte savete američkog stručnjaka za porodičnu psihologiju Džima Freja koji svim roditeljima tinejdžera predlaže nekoliko saveta:

  Nikada ne zahtevajte od deteta da njegova soba bude urednija od vaše spavaće sobe ili dnevnog boravka. Dajte mu lični primer, jer u protivnom delujete licemerno.

   

  Ne pretite mu kaznom ako unapred znate da tu kaznu ne možete da sprovedete u delo.

   
   

  Ne izigravajte žrtvu i nemojte se stalno žaliti kako više ne možete da spremate za njim. Ostavite ga da „živi“ u neredu nekoliko dana i to će da bude efektnije od kritike.

   

  Objasnite mu da će moći brže da se obuče ujutru, lakše nađe opno što mu je potrebno i ponudite mu vašu pomoć oko bolje organizacije prostora.

   

  Pripremite atraktivne kutije za odlaganje stvari, posebno ako su devojčice u pitanju, ili zajedno napravite novu policu.

   

  Ne dozvolite mu da u sobi nagomila mnogo nepotrebnih stvari.

   

  Odredite svom tinejdžeru rok do kojeg mora da završi spremanje sobem, ako ga prekorači, kaznite ga.

   

  Nagradite ga svaki put kada samoinicijativno napravi malo reda u svojoj sobi. Pokažite da ste primetili napore, pohvalite ga čak i ako nije sve savršeno.

   
  Džim Frej, međutim, ističe da ne postoji savršeno rešenja za ovaj problem. Uvek će da bude onih tinejdžera koji će se buniti u stilu: „Sada kada se svaka stvar u mojoj sobi nalazi na svom mestu, više ništa ne mogu da pronađem!“

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE