Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do kuće za mesec dana

    Zvuči bajkovito, ali ako bi jedan mladi bračni par za svadbeni poklon dobio pristojniju sumu novca, koliko za kupovinu prosečnog putničkog automobila, za mesec dana mogao bi da se useli u sopstvenu kuću. U tome će im pomoći privatna građevinska firma „Vagres” iz sela Gornje Bukovice kod Valjeva, vlasnika Milijana Protića, koja se za kratko vreme specijalizovala za takozvanu suvu gradnju montažnih kuća. Na području valjevskog kraja to je za sada jedina firma koja se bavi tom vrstom graditeljstva.
     
    Protić objašnjava da je građevinarstvo u njegovoj porodici tradicija, kao i da je motivaciju za projekat suve gradnje dobio od starih srpskih kuća, kakve su imali njegov deda i otac, građenih isključivo od prirodnih materijala, pre svega drveta, uz njihovu izuzetno visoku dugovečnost.
     
    – Puno je prednosti kod ove gradnje, od kvaliteta življenja u objektima koji su izgrađeni isključivo od prirodnih materijala, izvanredne termičke izolacije i prilagođenosti klimatskim promenama, do velike otpornosti na zemljotres i naravno povoljne cene gradnje i jeftinog održavanja. Zainteresovano lice samo treba da obezbedi plac i građevinsku dozvolu, a sve ostalo je naša briga. Rok za izgradnju kuće od 100 kvm po sistemu ključ u ruke je mesec dana i to po ceni od 290 evra po kvadratu. Onaj ko ima drvenu građu, koja čini skoro 80 odsto ovakvih objekata, imaće znatno nižu cenu po kvadratu, kao i mladi bračni parovi koji pokušavaju da dođu do prve sopstvene kuće. Za tri godine, koliko firma postoji, uradili smo desetak kuća, odnosno stambenih objekata površine od 36 do 120 kvadratnih metara na području valjevskog kraja i Beograda. Svi vlasnici su prezadovoljni, jer su pored povoljne cene na izgrađene kuće dobili i garanciju od 50 godina, mada uz uredno održavanje taj rok trajanja može da bude i duži – kaže Milijan Protić, dodajući da kuća iz takozvane suve gradnje nisu samo za seoska područja ili planinska odmarališta, već i za prigradska i gradska naselja, jer pored estetskog izgleda imaju i ostalu logistiku potrebnu za jedan savremeni i komforni stambeni objekat.
     
    – Starije generacije i dalje ne mogu da zamisle kuću za stanovanje bez puno betona, kamena, gvožđa, fasadne opeke i neizbežne plastike. Međutim, kada se te kule i tvrđave ozidaju tada počinju brojni problemi sa vlagom, lošim grejanjem, odnosno visokim računima za gorivo ili struju dok je sve to praćeno i visokim troškovima za održavanje. U kući Dragana Milinkovića, radnika „Valjevoputa”, kojem je moja firma sagradila dom od 36 kvadrata, navratio sam tokom sibirskih hladnoća u februaru ove godine i nećete verovati da smo pili kafu u odeći kratkih rukava iako je celu kuću grejala samo jedna omanja peć. Ovo je, naglašavam, jako povoljna mogućnost da mladi ljudi, ali i drugi sugrađani slabijeg materijalnog stanja na brz i povoljan način dođu do krova nad glavom. Što se tiče predrasuda, samo ću podsetiti na podatak da u tipskim kućama od drveta živi oko 60 odsto Norvežana, čiji je standard na vodećem mestu u Evropi – kaže Protić, uz očekivanje da se vrlo brzo na svadbama u valjevskom kraju i diljem Srbije čuje i ona: „A, od kuma kuća”!
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE