Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mrkonjić: Prioritet u 2012. koridori i obnovljiva energija

    Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić izjavio je da je zadovoljan postignutim rezultatima svog ministarstva u toku ove godine i najavio da će u 2012. prioriteti biti izgradnja putnih i železničkih Koridora 10 i 11 i ulaganja u obnovljive izvore energije.


    U oblasti energetike Mrkonjić je izdvojio kao veliki uspeh potpisivanje sporazuma o saradnji sa Italijom, koja će u Srbiji uložiti najmanje dve milijarde evra.

    On je naveo da je predviđeno da italijanski partneri otkupljuju po veoma visokoj ceni od 155 evra po megavatu (MW) struju proizvedenu iz obnovljivih izvora u hidroelektranama koje će zajednički graditi Elektroprivreda Srbije i kompanija “Seći energija”.

    Ministar je naglasio da je ova vlada tokom svog mandata imala velike zadatke i najveće razvojne projekte upravo u oblasti infrastrukture i energetike.

    On je podsetio na to da je u 2011. puno urađeno na završetku izgradnje putnog Koridora 10 kroz Srbiju i naveo da je od početka mandata ove vlade od nedostajući 330 kilometra (km) autoputa na tom putnom pravcu urađeno oko 180 km. Za ostalih 150 km su raspisani tenderi i Koridor 10 kroz Srbiju biće završen u narednih jednu i po do dve godine.

    “Mislim da nije važno da li ćemo zakasniti neki mesec, ali je važno da Koridor 10 zaživi u naredne dve godine i da oko milion kamiona koji šetaju Evropom prema Turskoj prođu kroz našu zemlju i ostave nam godišnje između 100 i 150 miliona evra, čime bi se bio udvostručen neto devizni priliv”, rekao je Mrkonjić.

    Ulaganja u izgradnju želelezničkog Koridora 10, ukazao je Mrkonjić, vredna između četiri i četiri i po milijardi evra, podrazumevaju dvokolosečne i elektrificirane pruge za mešoviti saobraćaj i brzine vozova od najmanje 160 km na sat (km/h).

    “To je ono što Evropa traži od nas”, kazao je ministar infratrukture navodeći da će za to biti iskorišćen deo ruskog kredita od ukupno 800 miliona dolara.

    Uskoro će zahvaljujući tim sredstvima biti nastavljena i izgradnja pruge od Valjeva do Loznice, koja je deo Koridora 11, rekao je Mrkonjić i istakao da je ta saobraćajnica važna kako za transportne tokove tako i kao veza sa Republikom Srpskom.

    Mrkonjić je takođe naveo daje na tom železničkom koridoru planirana i rekonstrukcija pruge Beogad-Bar kroz Srbiju i ulaganja u prugu od Beograda prema Vršcu.

    Izgradnja autoputa Begrad-Južni Jadran, na putnom Koridoru 11, biće nastavljena u 2012. i i na proleće će, prema ministru, početi radovi na još dve deonice, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga u ukupnoj dužini oko 50 km.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE