Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najstariji osnovac ima 59 godina

    Najstariji učesnik projekta „Druga šansa“ koji je rešio da završi osnovnu školu ima 59 godina, dok najmlađi ima 15, a prosečno polaznici imaju 28 godina, nezaposleni su i žive u petočlanoj porodici.
     
    Polaznici su skoro potpuno socijalno isključeni i većinom su romske (49,2 odsto) ili srpske (35,8 odsto) nacionalnosti, pokazalo je istraživanje o polaznicima programa „Druga šansa“ Ministarstva prosvete i nauke, koji EU finansira sa četiri miliona evra.
     
    Polna struktura je prilično ravnomerena – 48 procenata polaznika je muškog pola, a 52 procenta žena. U prvom ciklusu (od 1. do 4. razreda) nastavu prati 28,6 odsto odraslih, u drugom (5. i 6. razred) ima 35,8 odsto, a u trećem (7. i 8. razred i stručna obuka) 35,6 procenata polaznika.
     
    Blizu polovine polaznika nije u braku. Prosečno živi u petočlanoj porodici u kojoj je samo jedan član završio osnovnu školu. Trećina porodica (30,3 odsto) nema članova koji su završili osnovnu školu.
     
    Među glavnim razlozima za napuštanje škole u ranijem dobu, ispitanici najčešće navode nezainteresovanost, finansije, nedovoljnu podršku porodice ili preseljenje. Polaznici su školu napuštali najčešće nakon 4. ili 6. razreda osnovne škole. Najveći je broj onih koji su školu napuštali u dobi između 13. ili 15. godine.
     
    Po pitanju radnog statusa i ekonomskog položaja, 72,4 odsto ispitanih izjasnilo se da nisu zaposleni, a 67,2 procenta da nema dovoljne mesečne prihode za život. Svega 7,8 odsto njih ima prihod dovoljan za dobar život, a 0,6 odsto za više nego dobar život.
     
    Podaci istraživanja pokazuju socijalnu isključenost polaznika – čak 92,6 odsto ispitanih nisu članovi ni jedne organizacije iz nevladinog sektora ili neke druge lokalne organizacije. Među preprekama koje bi ih mogle sprečiti da završe osnovno obrazovanje, polaznici navode zdravstvene probleme (41,8 odsto), sprečenost zbog obaveze da zarađuju (22,1 odsto, nemogućnost da plaćaju prevoz do škole ili nepostojanje javnog prevoza (22,2 odsto).
     
    Samo sedam odsto ispitanih izjavilo je da ništa ne može da ih spreči da završe program obrazovanja „Druga šansa“.
     
    Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 500 polaznika iz 36 osnovnih škola u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE