Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I dalje jak pritisak na dinar

    Pritisci na pad dinara i dalje su jaki, a ekonomisti smatraju da samo od Narodne banke Srbije zavisi da li će, intervencijama, sprečiti veće slabljenje domaće valute u narednom periodu, pišu Novosti.
     
    Od toga zavisi i koliki će kurs dinara biti do drugog kruga predsedničkih izbora, a verovatno i do momenta formiranja nove vlade. „Pritisci na dinar ne jenjavaju, čak su i pojačani prvog dana posle opštih izbora u Srbiji, pošto je neizvesniji i ishod u pogledu formiranja nove vlade – kaže, za Novosti, ekonomista Ivan Nikolić. „Ovakva situacija zadržaće se sve do formiranja nove vlade, koja bi trebalo da postavi jasnu ekonomsku politiku u narednom periodu.“
     
    Vlasnici menjačnica, pak, očekuju da će kurs dinara do okončanja drugog kruga predsedničkih izbora, 20. maja, biti stabilan. „Svi su se umirili, nema velikog prometa, čeka se formiranje vlade,“  kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije. „Na deviznom tržištu nema velikih dnevnih oscilacija. Ne verujem da će kurs dinara drastičnije rasti, ali ni padati.“
     
    Domaća valuta je, podsetimo, od početka godine u odnosu na evro oslabila tačno za 7,3 dinara. U 2012. smo ušli sa kursom od 104,64 dinara, da bi evro danas vredeo gotovo 112 dinara. Narodna banka je od početka godine intervenisala prodajom ukupno 748,5 miliona evra, kako bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.
     
    Dinar ponovo oslabio
     
    Dinar je u utorka oslabio prema evru za 0,1 odsto, tako da je srednji kurs 111,9696 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrednost srpske valute prema evropskoj.
     
    Dinar je ove godine bio najjači 11. januara kada je evro koštao 103,6922 dinara.
     
    Centralna banka je u ponedeljak prodala na Medubankarskom deviznom trzistu 20 miliona evra da bi stabilizovala kurs, a računajući i tu intervenciju, ove godine je prodala ukupno 748,5 miliona evra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE