Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RRA: Zabranjene maliciozne montaže protivnika

    Republička radiodifuzna agencija (RRA) saopštila je danas da sadržaj u reklamnim spotovima političkih stranaka i plaćenim terminima mora biti istinit i proverljiv i da nisu dozvoljene maliciozne montaže, zlonamerno skraćivanje izjava i saopštenja ili uklanjanje njihovih ključnih delova.

    Reč je o dodatnom pojašnjenju Opšteg obavezujućeg uputstva o ponašanju emitera tokom predizborne kampanje koji je usvojen na današnjoj sednici Saveta RRA, a koje su emiteri u više navrata tražili.

    RRA je propisala da u reklamnim spotovima stranaka nije dozvoljeno manipulisanje izjavama i saopštenjima sa ciljem promene njihovog osnovnog smisla, što predstavlja povredu načela istinitosti, potpunosti i određenosti oglasne poruke.

    Dozvoljeno je koristiti isključivo javne audio-vizuelne snimke, odnosno zabranjeno koristiti tajne snimke, kao ime, lik, glas ili delo osoba koje nisu učesnici izbornog procesa bez njihove saglasnosti.

    Reklamni spotovi ne mogu sadržati podatke ili optužbe o bilo kojim licima osim ukoliko oni nisu javno dostupni od strane nadležnih državnih organa, a zabranjeno je i korišćenje navoda iz istražnog postupka koji se vodio protiv neke osobe, ukoliko je pravosnažno oslobođena, optužba odbijena ili postupak obustavljen.

    Nije dozvoljeno emitovati sadržaje kojima bi mogla da se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe zbog različite političke opredeljenosti uključujući sadržaje kojima se vređaju čast, ugled i privatnost građana, posebno onih koji nisu direktni učesnici izbornog procesa.

    Savet RRA je zatražio od emitera da postupaju isključivo po zakonu i uputstvima RRA uključujući obavezu da odbiju da emituju sadržaje koji nisu u skladu sa tim propisima.

    – Obaveza RRA je regulacija radiodifuzije, a ne donošenje odluka o emitovanju ili neemitovanju bilo kog pojedinačnog programskog sadržaja – ističe se u saopštenju.

    Emiteri će na osnovu dodatnog tumačenja moći samostalno i odgovorno da donose odluke, a Savet će njihov rad pratiti i u toku predstojeće kampanje, kaže se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE