Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan od danas više ne proizvodi nuklearnu energiju

    Po prvi put nakon više od četiri decenije radna nedelja u Japanu započela je bez proizvodnje vlastite nuklearne energije.
     
    Tokom vikenda zatvoren je poslednji nuklearni reaktor u Japanu, u sklopu niza sigurnosnih mera preduzetih nakon potresa i cunamija u martu prošle godine koji su uzrokovali curenje u nuklearnoj elektrani u Fukušimi. Kako prenosi CNN, Japan je tako trenutno jedina ekonomska sila koja nema vlastitu energiju iz nuklearnih izvora.
     
    Do prošle godine Japan je trećinu električne energije dobijao upravo iz nuklearne energije. Stotine ljudi u subotu su mašući zastavicama marširale Tokiom kako bi proslavili ono što smatraju krajem nuklearne energije u toj zemlji. I dok japanske vlasti poručuju kako je Japanu pod hitno potrebna nova energetska politika inače bi se zemlja već ovog leta mogla suočiti s nestašicom električne energije, Japanci imaju jasnu poruku: „Japan je zemlja koju često pogađaju potresi. Opasno je ovde imati nuklearne elektrane. Još jedna nesreća, i nećemo više imati gde živeti u Japanu“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE