Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loše vesti iz Evrope potopile evro

    Kurs evra je na valutnim tržištima prošle nedelje znatno pao, kao posledica niza podataka koji nagoveštavaju dublju i dužu recesiju u evrozoni od očekivane.


    Cena evra prema američkoj valuti pala je prošle nedelje za 1,27 odsto, na 1,3084 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs evra potonuo je 1,79 odsto, na 104,45 jena.

    I američka valuta je oslabila prema japanskoj, pa je cena dolara pala 0,5 procenata, na 79,85 jena.

    Pad kursa evra posledica je niza pokazatelja da ekonomija evrozone sve dublje klizi u recesiju. Izveštaj uticajnog londonskog instituta Markit pokazalo je da se pad aktivnosti u industrijskom sektoru, nakon obodnih zemalja evrozone, učvrstio i u ključnim zemljama, poput Nemačke i Francuske.

    Istovremeno, Eurostat je izvestio da je stopa nezaposlenosti dosegnula rekordnih 10,9 posto.

    Evro je bio pod pritiskom i zbog predstojećih izbora u Francuskoj i Grčkoj jer je francuski predsednički kandidat Fransoa Oland, koji vodi u anketama, obećao da će preusmeriti pažnju na podsticaj rasta. Strahuje se da bi to moglo izazvati napetosti u nemačko-francuskim odnosima.

    Nepredvidivost je izraženija u slučaju izbora u Grčkoj, jer se procenjuje da će dve vodeće stranke koje podupiru uslove iz programa međunarodne pomoći u slučaju koalicije imati tek tesnu većinu nad strankama koje se tim uslovima protive.

    Dolar se, pak, pod pritiskom našao u petak, nakon što je objavljeno da je u aprilu u SAD-u otvoreno samo 115.000 novih radnih mesta, znatno manje nego što su analitičari očekivali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE