Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đurđevdanski skup pesnika kod spomenika Raičkoviću

    Skup pesnika pod nazivom „Đurđevdan kod Stevana“ održan je danas prvi put na Kalemegdanu, u organizaciji Udruženja književnika Srbije (UKS) i Srpskog književnog društva SKD).

     
    Pesnici su se okupili kod biste Stevanu Raičkoviću, koji je preminuo na današnji dan 2007. godine, a skup je otvorio akademik Matija Bećković.
     
    „Za pet godina od kako je Stevan Raičković na onom svetu nijednog trenutka nije bio mrtav. On živi na oba sveta, pa smo zato i pomislili da bi đurđevdanski sastanak mogao biti ne samo hajdučki nego i pesnički, uz Stevanovu zajedno sa ostalim bistama pesnika na Kalemegdanu“, rekao je Bećković.
     
    Sekretar UKS-a Mirjana Bulatović objasnila je da spisak učesnika pozvanih da utemelje ovaj skup načinio sam Raičković u knjizi „Jedan mogući život“, u kojoj je naveo imena 16 svojih prijatelja i pesnika. Sa tog spiska danas su se okupili, uz Bećkovića, Laza Lazić, Dragan Kolundžija, Alek Vukadinović i Miroslav Maksimović, dok neki sticajem različitih okolnosti nisu mogli da dođu, ali su se u znak poštovanja prema velikanu srpske poezije pojavili mnogi drugi pisci.
     
    Lazić je govorio o davnim šetnjama sa Raičkovićem i prijateljima u mladosti, kada su pominjali smelu ideju da nekome od njih bude podignut spomenik na Kalemegdanu.
     
    „Iako sklon samoći i melanholiji, Stevan je bio izuzetno dragocen sagovornik, duhovit i veliki poznavalac srpske poezije“, rekao je on.
     
    Za Kolundžiju, Raičković je danas „u društvu Desanke, Skendera, Pope, Daviča, Mihaila Lalića, Brane Petrovića“.
     
    Prema oceni Vukadinovića, „Stevan je kao retko ko još prvim stihovima i prvom knjigom ušao pravo u Panteon srpskog pesništva“, a „njegova lirika pokazala je da vreme za lirsko pesništvo nikada neće prestati“.
     
    Maksimović je pročitao svoju pesmu „Događaj u Golupcu“, u kojoj je spojio Raičkovića i Miloša Crnjanskog, ne sluteći da će jednog dana njihovi spomenici biti jedan pored drugog. I svi prethodni govornici čitali su pesme – svoje i Raičkovićeve, a na molbu Rajka Petrova Noga pročitana je i njegova pesma posvećena Raičkoviću.
     
    UKS i SKD planiraju da i narednih godina organizuju pesnički sastanak „Đurđevdan kod Stevana“.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE