Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poboljšajte produktivnost uz učenje jezika

    Iz naučnih krugova stiže vest koja će obradovati one koji uživaju u savladavanju stranih jezika – učenje drugog jezika i njegovo aktivno korišćenje može da utiče na bolji razvoj moždanih funkcija.
     
    Američki istraživači koji su pod okriljem Univerziteta Nortvestern sproveli seriju ispitivanja tvrde da je upotreba dva jezika poput treninga za mozak, piše BBC online.
     
    Rezultati istraživanja pokazali su da kada svakodnevno koristimo dva jezika, utičemo na rad mozga tako što menjamo način na koji nervni sistem reaguje na zvuk.
     
    „Biološki“ dokazi za takve tvrdnje sada postoje, ističu američki stručnjaci.
     
    Tokom ispitivanja grupa naučnika pratila je moždane reakcije 48 zdravih dobrovoljaca od kojih je 23 bilo bilingvalno, odnosno često je koristilo maternji i još jedan jezik.
     
    Ispitanicima su puštani razni zvukovi, a specijalnim elektrodama je praćena moždana aktivnost.
     
    U laboratorijskim uslovima (bez buke) nije bilo mnogo razlike u reakcijama bilingvalnih ispitanika i onih koji to nisu.
     
    Međutim, kada je u igru uveden i žamor poput onog koji se primećuje u pauzama na poslu, oni koji su podjednako vladali i maternjim i jednim stranim jezikom bili su daleko nadmoćniji u obradi zvučnih nadražaja.
     
    Lakše su izdvajali informacije od važnosti – na primer, glas sagovornika – a blokirali žamor.
     
    Razlike u reakciji dve grupe ispitanika bile su očigledne i kada se analizira materijal koji su zabeležili instrumenti.
     
    Vođa istraživanja profesorka Nina Kraus ovakve rezultate objašnjava efikasnijim delovanjem čovekovog sistema za primanje i obradu zvučnih nadražaja.
     
    „U zahtevnim ili nepoznatim uslovima ‘sluh’ onih koji bez teškoća koriste dva jezika je fleksibilan, prilagodljiv, veoma efikasan“, precizirala je Krausova.
     
    Ljudi često rešavaju ukrštenice ili se zanimaju nekim sličnim aktivnostima kako bi mentalno „ostali u formi“, ali prednosti u razvijenosti moždanih funkcija bilingvalnih osoba dolazi od samog znanja i korišćenja jezika.
     
    Članovi stručnog tima naglašavaju da su muzičari, koji mogu da pričaju ili slušaju i sviraju istovremeno, na sličan način izvežbali mozak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE