Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva slepa čoveka progledala zahvaljujući elektronskim implantima

    Dva slepa čoveka progledala su nakon što su im ugrađeni elektronski očni implanti, u prvoj uspešnoj operaciji u Velikoj Britaniji.
     
    Lekari su saopštili da su pacijenti, koji su imali nasleđeni poremećaj retinitis pigmentosa (RP), povratili “korisni vid”, nekoliko nedelja nakon što su im u pozadinu oka ugradili mikročip osetljiv na svetlost. Implanti su im ugrađeni prošlog meseca, a operacija je trajala osam časova.
     
    Još deset britanskih pacijenata dobiće iste implante, navedeno je. Lekari su istakli da ovo donosi nadu mnogim ljudima koji su izgubili vid kao posledicu RP.
     
    Implant, koji imitira prirodni metod pomoću kojeg oko obrađuje svetlost i šalje signal mozgu, omogućava pacijentima da razlikuju crno od belog i vide grube linije objekata.
     
    Mozak mora ponovo da nauči kako da vidi, nakon godina potpunog slepila, pa se lekari nadaju da će se vid pacijenata poboljšavati vremenom.
     
    Dr Džekson je upozorio da su pacijenti dobili više “percepciju” nego stvarni vid, da oni mogu da vide samo osnovne oblike i razlikuju, na primer, beli tanjir na crnom stolu.
     
    – Možda će njihov vid vremenom postati bolji jer mozak ponovo uči da vidi. Vid koji imaju sada nije isti kao onaj koji su izgubili. Oni vide zrake svetlosti u obliku objekta i to prevode u sliku – dodao je on.
     
    Implant, proizvod kompanije “Retina implant AG”, se postavlja ispod mrežnjače, u pozadini oka, i oslanja se na prirodnu sposobnost fokusiranja oka da prenese svetlost do njega. Potom implant izvodi normalnu funkciju oštećenih ćelija, koristeći 1.500 elektroda da preobrati svetlost u električne impulse, koji se propuštaju iznad optičkog nerva u mozak.
     
    Primenjena tehnika još se može usavršavati, a u budućnosti će moći da se koristi da poboljša vid ljudi koji pate od bolesti mrežnjače, poput degeneracije makule. Retinis pigmentosa je degenerativno stanje, vrsta nasledne mrežnične distrofije, koja dovodi do progresivnog gubitka vida, rezultirajući, na kraju, potpunim slepilom.
     
    Prethodni očni implanti oslanjali su se na spoljne kamere, umesto na samo oko. Prvi pokušaji ugradnje implanta počeli su pre šest godina u Nemačkoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE