Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Govor tela kao savršeno oružje na poslu

    Više od 50 odsto komunikacije je neverbalna. I dok ćutite, govorom tela otkrivate šefovima i saradnicima mnogo detalja o svojoj ličnosti i o tome kakav ste radnik.
     
    Stručnjaci poručuju da je otkrivanje tajni neverbalne komunikacije poslovnih ljudi važna karika u lancu izgradnje karijere. Pravilo broj jedan je da ne izbegavate kontakt očima – i dok govorite i dok slušate. Ako prekrstite ruke na grudima, izgledaćete se kao nepristupačna osoba obrambenog stava pa ih bolje spustite, savetuju stručnjaci. Širokim osmehom poručujete da ste ugodan i samopouzdan sagovornik. Ipak, ne smejte se kad razgovarate o ozbiljnim temama kako ne biste ispali neozbiljni.
     
    Evo šta telo sve govori o vama:
     
    Ruke govore najviše
     
    Dlanovi okrenuti na dole znače samopouzdanje i dominantnost, a okrenuti prema gore ranjivost, neagresivnost, poniznost i nesigurnost.
     
    Usne odaju tihu patnju


    Stiskanje usana označava otpor, ljutnju ili stres. Lagano izvijene usne mogu biti prvi znak tihe patnje i razočaranja.
     
    Pogled traje do tri sekunde


    Pogled u oči podiže pritisak i ubrzava puls. Bolje upotrebite povremene poglede – gledajte sagovornika u oči najduže tri sekunde.
     
    Okupiranje prostora menja čak i hormone


    Ako ga koristite mudro i promišljeno, govor tela može biti vaše moćno oružje na poslu. Na primer, ako želite da ostavite utisak osobe od poverenja, zauzmite čvrstu i samouverenu pozu i stanite raširenih nogu ne štedeći prostor oko sebe. Za manje od dva minuta ta poza će smanjiti nivo hormona stresa kortizola i povećati nivo testosterona – hormona koji je povezan uz osećaj moći i dominacije.
    Ako želite sagovorniku da pokažete da vas zanima to što govori, okrenite se telom i licem prema njemu. Gledajte ga u oči i nemojte da gledate na sat ili mobilni. Da bi komunikacija bila otvorena, uklonite sve prepreke između vas i sagovornika. Nesigurne osobe drže visoko šolju kafe koja blokira telo i stvara barijeru.
     
    Šef iz pakla vređa bez ijedne reči
     
    Dovoljno je da šef koluta očima i pravi grimase na svaku njihovu izjavu koja se kosi sa njegovim stavom. Zlobno i podrugljivo smeškanje, izraz lica pun prezira, bahat stav, prekrštene ruke i noge i naginjanje tela od sagovornika sastavni su deo neverbalne komunikacije zlobnih šefova.
     
    Sjajan prvi utisak u samo sedam sekundi
     
    Pre nego što uđete u šefovu kancelariju ili na sastanak, odlučite kakav stav želite da imate. Stojte uspravno, uzdignute glave sa ramenima prema nazad – to je odraz samopouzdanja. Nagnite se prema sagovorniku, ali prema pravilu poslovne komunikacije budite udaljeni 60 cm. U znak razumevanja i potvrde širom otvorite oči i podignite obrve, prenose agencije.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE