Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Business Insider: Apple „uništio“ 490.000 radnih mesta

    Kompanija Apple „uništila“ je čak 490 hiljada radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama svojim uspehom i selidbom proizvodnje u Kinu, piše Business Insider, a prenosi B92.
     
    Kako navodi taj medij, Apple je, nakon što je došao pod udar javnosti zbog izmeštanja poslova u Kinu i angažovanja tamošnjih kompanija u kojima su uslovi rada „diskutabilni“, ta kompanija je sebi pripisala i zaslugu za stvaranje više od pola miliona radnih mesta u SAD.
     
    To uključuje gotovo 50.000 zaposlenih u prodajnoj mreži i samoj kompaniji Apple, kao i zaposlene u Fedex-u i UPS-u koji vrše isporuke i zaposlene u Korningu koji pravi staklo za „iPad“ i „iPhone“.
     
    Istovremeno, analiza koju je uradio Business Insider je pokazao da je Apple uništio gotovo isto onoliko poslova koliko je pomogao da se otvori – 490.570 precizno pokazuju podaci.
     
    Business Insider je naveo 50 kompanija na koje je negativno uticao uspeh Applea, a među njima su i velika imena poput IBM-a i HP-a, ali i Microsoft i Yahoo, koje su podelile preko 300 hiljada otkaza.
     
    Pored toga, analiza je pokazala i da su prateći efekti tih otpuštanja doveli do pada zaposlenosti i u drugim oblastima, poput restorana i trgovaca, kao i u državnom sektoru zbog manje naplate poreza, doveli do dodatnih 180 hiljada otkaza.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE