Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema slatkiša kao što su domaći

    U spoljnotrgovinskoj razmeni konditorskih proizvoda Srbija je lane ostvarila suficit od 76 miliona dolara, za 17 odsto više nego 2010.


    U Privrednoj komori Srbije (PKS) kažu da je uzrok pada proizvodnje slatkiša za pet posto smanjenje domaće potrošnje i izvoza zbog krize i slabljenja kupovne moći stanovništva u zemljama-članicama Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA), u kojima se plasira više od 95 odsto slatkiša proizvedenih u Srbiji.

    U potrošnji konditorskih proizvoda u Srbiji dominantan udeo imaju domaći proizvodi, čak 85 procenata u odnosu na uvoznih 15 odsto.

    Ukupna vrednost razmane slatkiša Srbije sa svetom tokom 2011. je iznosila 209 miliona dolara i za dva procenta je veća nego godinu dana ranije, izvoz je porastao za 5,7 odsto dok je uvoz smanjen za pet procenata.

    Predsednik Udruženja konditora pri PKS Miroljub Aleksić ocenio je da je domaća konditorska industrija verovatno najvitalnija grana u prehrambenoj industriji Srbije, potpuno konkurentna i da je u mogućnosti da proizvodi isti ili viši nivo kvaliteta proizvoda u poređenju sa najvećim i najboljim svetskim proizvođaćima.

    Prema Aleksiću, konditorska industrija Srbije, sa tehnološki naprednim linijama, izvozno je orijentisana i ponovo u situaciji da se tržišno bori i uveća prodaje u inostranstvu. On je dodao da stabilnost cena slatkiša zavisi od kretanja kursa dinara i cena sirovina na svetskim berzama.

    Kako su objasnili u PKS, na tržištu Srbije sve je oštrija konkurencija kada su u pitanju konditorski proizvodi, jer je uvoz iz svih zemalja sa kojima se primenjuju sporazumi o slobodnoj trgovini više ili manje liberalizovan. Potpuno je liberalizovana trgovina konditorskim proizvodima sa CEFTA članicama, sa Carinskom unijom Belorusije, Kazahstana i Rusije.

    Za izvoz iz Srbije u zemlje-članice Evropske unije (EU) se ne plaća carina, dok će uvoz slatkiša iz EU biti potpuno liberalizovan 2013. Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom utvrđene su simetrične kvote od 2.500 tona konditorskih proizvoda po preferencijalnoj carini od 15 odsto.

    Prema sporazumu sa zemljama članicama Evropske zone slobodne trgovine (EFTA) predviđen je, uglavnom, slobodan uvoz iz Srbije, ili se plaćuju minimalne carine. S druge strane, Srbija ja dala koncesije u vidu sniženih carinskih stopa na uvoz konditorskih proizvoda iz zemalja EFTA.

    Prema podacima PKS, konditorska industrija je u 2011. proizvela oko 130.000 tona slatkiša, za četiri odsto manje nego godinu ranije, a pad je zabeležen gotovo u svim grupama – fini pekarski proizvodi, bombone, čokolade, ratluk, alva. Tokom 2011. je prodato nešto manje od 129.000 tona slatkiša, 88.000 tona ili 68 odsto na domaćem tržištu, dok je 41.000 tona ili 32 odsto izvezeno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE