Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na skener u Mađarsku zbog nedostatka radiofarmaceutika

    U Kliničkom centru Srbije već duže vreme nedostaje radiofarmaceutik (FDG), supstanca koja se ubacuje u krv pacijenta da bi se na PET skeneru videli tkiva i organi. Zbog toga su pacijenti, koji ovu dijagnostičku proceduru moraju hitno da urade, prinuđeni da je obavljaju u Mađarskoj, za šta im je potrebno 1.150 evra.
     
    – Nakon rezervacije, uplaćuje se dodatnih 150 evra. Po dolasku u bolnicu, sam pregled mora da se plati još 900 evra. Naravno, to ne može da se refundira u Republičkom fondu za zdravstveno osigiranje.“ – rekao je za „Blic“ Dejan Ćurulić, jedan o da pacijenata koji je morao da ode u Mađarsku na snimanje.
     
    Glavni problem je što mi nemamo centar za proizvodnju radiofarmaceutika. Zato se ovi skupi PET uređaji koriste samo kada se radiofarmaceutik FDG obezbedi iz inostranstva.
     
    Prof. dr Vladimir Obradović, direktor Klinike za nuklearnu medicinu KCS u čijem je sklopu i Nacionalni PET centar, kaže da je za trenutnu nestašicu „kriv“ tender koji će biti završen za desetak dana.
     
    Kako „Blic“ saznaje, nadležno ministarstvo donelo je odluku da se instaliraju dva ciklotrona za proizvodnju radiofarmaceutika. Veći bi bio u Institutu u Vinči, a manji u Kliničkom centru Srbija.
     
    – Ukoliko se ciklotron instalira u sklopu Nacionalnog PET centra, vrednost doze FDG-a po pacijentu će svakako biti niža jer nema gubitaka usled radioaktivnog raspada tokom transporta kada se on koristi u sopstvenoj ustanovi – objašnjava dr Obradović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE