Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran pravi svoju internet mrežu

    Iran planira da ukine internet i svojim građanima omogući pristup lokalnoj virtuelnoj mreži „Halal“, prenosi britanski Telegraph.
     
    Iranci su već naviknuti na cenzuru Facebook-a, Gmail-a i stranih informativnih sajtova. Njihov pristup internetu se nadzire pomoću softvera kupljenih od zapadnjačkih kompanija.
     
    Sudeći prema ambicioznim planovima zvaničnika u Teheranu, blokada globalne mreže će biti znatno rigoroznija, a pristup stranim društvenim mrežama i elektronskoj pošti uskoro će biti potpuno zabranjen.
     
    Umesto njih, Iranci će moći da koriste lokalnu verziju Facebook-a i novi servis elektronske pošte, koji će biti nazvan Iran Mail (Iranska pošta). Korisnici će, prilikom registracije, morati da unesu svoju kućnu adresu, kao i broj socijalnog osiguranja.
     
    Kada novi sistem, koji režim naziva „Halal“ ili Nacionalni internet, bude bio uveden, Iran će imati ogromnu, ali lokalnu mrežu, koju će kontrolisati tzv. sajber policija.
     
    Ovaj plan podržao je vrhovni duhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, inače najmoćniji čovek u Iranu. Hamnei za internet kaže da je grešan i smatra da ga Zapad koristi kao sredstvo kojim vodi „meki rat“, odnosno invaziju na iransku kulturu.
     
    Ipak, prava meta novog plana nije Zapad, već antirežimski aktivisti koji se nakon neuspeha „Zelene revolucije“ sve više oslanjaju na internet. Na ulicama iranskih gradova, posle spornih izbora 2009. godine, raspoređeni su pripadnici snaga bezbednosti, koji uguše proteste i pre nego što počnu, podseća Telegraph.
     
    Fotografije 27-godišnje studentkinje Nede Sultani, koju su ubile režimske snage tokom protesta u Teheranu 2009, brzo su, zahvaljujući internetu, obišle svet. One su predstavljale dokaz brutalnosti vlasti.
     
    Amir Bajani, član anticenzorske grupe Član 19, kaže da je vlada pokušavala svim silama da onemogući prikazivanje tih snimaka. Kontrola interneta bila je tada prioritetna za režim.
     
    „Ljudi se sada više oslanjaju na vesti koje dobijaju preko interneta. Niko ne veruje zvaničnim saopštenjima vlade. Do necenzurisanih informacija jedino možete doći čitajući blogove i preko Facebook-a. Zato oni predstavljaju pretnju režimu“, objašnjava on.
     
    Biznismeni su, prema njegovim rečima, zabrinuti da bi novi sistem mogao negativno da utiče na njihov profit.
     
    „Jedino mogu da se nadam da će njihovo protivljenje biti dovoljno da vlada odloži svoje planove“, kaže Bajani.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE