Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Postignut dogovor između paora i Vlade Srbije

    Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su u subotu u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu, što znači okončanje četvorodnevnog protesta paora i deblokiranje svi putnih pravaca u Vojvodini i delu centralne Srbije.

    Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

    Ministar je u izjavi novinarima naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije.“Ostaje uslov za ostvarivanje subvencija da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga“, rekao je Petrović i najavio da će uskoro biti utvrđena visina referetnog prinosa za sve kulture i delove zemlje.

    On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja – povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava. Petrović je naveo da je ukupan iznos za subvencionisanje biljne proizvodnje u 2012. godini ostao isti – 22 milijarde dinara.

    Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima i precizirao je da se prvi zahtev tiče subvencija, dodajući da je iznos od 12.500 dinara zadovoljavajuće rešenje, iako je prvobitno traženo 14.000 dinara po hektaru.

    Drugi je da se produži rok za preuzimanje regresiranog goriva, treći je donošenje Strategije ruralnog razvoja i podsticanje investicija u agraru, a poslednji se odnosi na promenu sistema poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Ministarstvo je, naime, omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

    Na pitanje novinara zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, Ivković je kazao da je „ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika“, dodajući da protest nije imao političku pozadinu.

    Deo poljoprivrednika u Vojvodini i centralnom delu Srbije počeo je 25. aprila u deset sati ranije najavljenu blokadu važnijih saobraćajnica jer nisu prihvaćeni njihovi zahtevi, među kojima je osnovni bio da subvencije u agraru budu isplaćivane po hektaru, a ne po novom sistemu subvencionisanja po površini.

    Blokade saobraćajnica pravile su velike probleme ostalim građanima, jer su im otežavale obavljanje svakodnevnih poslova, a posledice su trpeli i prevoznici, koji su najavili da će tražiti svoja prava i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.

    Prvog dana protesta zemljoradnike je primila i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, i pozvala ih da prekinu blokadu i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada. Poljoprivrednici su se u protekla tri dana sastajali i sa resornim ministom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, sa kojim su danas postigli i konačan dogovor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE