Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turska ulaže 10 miliona evra u aerodrom ‘Morava’

    Vlada Turske će u aerodrom „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva uložiti 10 miliona evra, a Sporazum o ovoj donaciji potpisali su ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Turske Ali Reza Čolak.

    Civilni aerodrom „Morava“ je nastao konevrzijom dela vojnog aerodroma u Lađevcima. Ministar Šutanovac rekao je da konverzija košta 25 miliona evra, od čega 10 miliona obezbeđuje vlada Turske, deo sredstva je obezbeđen iz budžeta NIP-a, a finansijski udeo imaju i Aerodrom „Beograd“ i Agencija za kontrolu leta.

    Šutanovac je istakao da aerodormu „Morava“ gravitira oko dva miliona ljudi i da je do realizacije ovog projekta došlo posle četiri godine planiranja, dogovaranja i ispunjavanja planova. „Ovo je bila višedecenijska težnja građana ovog dela Srbije, ovaj projekat su mnogi obećavali, ali ga mi završavamo, jer smo uložili najveću energiju, napravili adekvatan plan i završili ovu prvu fazu“, rekao je Šutanovac.

    On je istakao da time i sistem odbrane dobija modernizovani aerodrom i da je ceo objekat vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije. U drugoj fazi izgradnje civilnog aerodroma pista će biti proširena i produžena, pa će omogućiti i letove najvećih aviona na međunarodnim linijama. Šsutanovac je izrazio zahvalnost vladi Turske, a posebno turskom ministarstvu odbrane na saradnji sa kojim je došlo do dogovora i ove donacije.

    Ambasador Čolak izrazio je uverenje da će aerodrom „Morava“ znatno olakšati komunikaciju građana ovog dela Srbije sa okruženjem i svetom i da će ovaj projekat doprineti razvoju turizma i ekonomije uopšte u centralnoj Srbiji. „Ovom donacijom pokazujemo i da vlada Turske veruje u budućnost saradnje sa Srbijom. Siguran sam da će u narednom periodu iz Turske dolaziti mnogo više investitora“, rekao je Čolak.

    Tokom radova na izgradnji civilnog aerodroma „Morava“ sagrađeni su kontrolni toranj, pristanišna zgrada, tehno-ekonomski blok i adaptirana pista.

    Potpisivanju Sporazuma o finansiranju projekta rekonstrukcije dela aerodroma „Morava“, koje je obavljeno u novoj pristanišnoj zgradI, prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić. Posle ove svečanosti, gosti su prisustvovali aeromitingu koji je oranizovala Vojska Srbije na aerodromu u Lađevcima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE